Rusija tvrdi da intenzivno i uspješno koristi dronove kamikaze u Ukrajini

Ruski dronovi kamikaze “KUB” i “Lancet” intenzivno se koriste u borbenim operacijama u Ukrajini, tvrde iz državne tehnološko-vojne korporacije Rostec za TASS.

Dronovi kamikaze, kako im ime govori, služe za “jednokratno” upotrebu pri čemu se detoniraju u susretu s metom, najčešće od samog sudara.

“Dronovi KUB i Lancet dokazali su svoju vrijednost u borbenim uvjetima. Obje bespilotne letjelice su prilično brze, tihe, jednostavne za korištenje, sposobne su pokriti udaljenosti od nekoliko desetaka kilometara i imaju visoku preciznost”, objavljuju iz Rosteca.

Ovi dronovi se, u osnovi, koriste za gađanje udaljenih kopnenih ciljeva. “Konkretno, Lancet je vrlo autonoman i nosi optičko-elektronički sustav koji pomaže neovisno otkriti i uništiti metu”, tvrde iz korporacije. Opremljen je s nekoliko sustava navođenja leta temeljenih na koordinatama, optoelektronici i kombiniranoj tehnologiji. Dron je opremljen televizijskim komunikacijskim kanalom za prijenos slike ciljeva i potvrdu njihovog uspješnog uništenja. Dron može pogoditi ciljeve u dometu od 40 km i ima maksimalnu težinu pri uzlijetanju od 12 kg.

Drugi dron, KUB, nosi bojevu glavu od 3 kg, može letjeti 30 minuta i kreće se brzinom do 130 km/h. KUB je uspješno prošao državna ispitivanja u studenom 2021. Masovne i serijske isporuke ruskim postrojbama kreću ove godine 2022. godinu.

Komentari

komentar





You may also like