Rusija tvrdi da je odbila ukrajinsku ofenzivu u regiji Herson

Rusija je u subotu priopćila da su njezine snage spriječile pokušaj Ukrajine da probije svoju liniju kontrole u južnoj ukrajinskoj regiji Herson, gdje evakuira civile u iščekivanju šire ukrajinske protuofenzive. prenosi Reuters.

“Svi su napadi odbijeni, neprijatelj je potisnut na početne položaje”, priopćilo je Ministarstvo obrane, dodajući da je ukrajinska ofenziva pokrenuta prema naseljima Piatykhatky, Suhanove, Sablukivka i Bezvodne, na zapadnoj strani rijeke Dnjepar. U priopćenju ministarstva stoji da su ruske snage također odbile napade u istočnim regijama Luhansk i Doneck. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća s bojnog polja.

Rusija je pod pritiskom u Hersonu dok se priprema za ukrajinski pritisak da ponovno preuzme regiju. Ukrajina je u petak rekla da su ruske snage počele aktivno premještati jedinice i opremu sa zapadne na istočnu obalu rijeke Dnjepar. Kijev je uveo informacijsku blokadu s hersonske fronte, ali ruski zapovjednik general Sergej Surovikin rekao je ovaj tjedan da je situacija u Hersonu “već teška” i da Rusija tamo “ne isključuje teške odluke”.

Rusija nastavlja raketirati Ukrajinu

Rusija je ponovno raketirala nekoliko dijelova Ukrajine pa su se u subotu diljem zemlje oglasile sirene za zračni napad, piše Reuters. Ukrajinske vlasti i mediji izvijestili su o eksplozijama u sjeverozapadnom gradu Rivneu, u širem području Kijeva te Odesi, među ostalim regijama. Sustav protuzračne obrane bio je aktivan, navele su vlasti glavnog grada.

Dužnosnici su na društvenim mrežama podijelili videozapise koji navodno prikazuju kako ukrajinski borbeni zrakoplov obara ruski projektil.









Ukrajina je presrela pet projektila usmjerenih na Kijev, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je napade na glavni grad. “Oglašavaju se sirene za zračni napad”, napisao je Kličko na svom kanalu na Telegramu i savjetovao građanima da ostanu u skloništima za zračni napad.

Ruska vojska pojačano napada ukrajinsku civilnu infrastrukturu, uključujući elektrane, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je već uništeno oko 40 posto energetske infrastrukture. Ukrajinske vlasti u subotu su ponovno izvijestile o problemima s opskrbom energijom i vodom u zemlji.

Proruski vojni blogeri izvijestili su da je devet bombardera Tupoljev Tu-160 sudjelovalo u najnovijim napadima na ukrajinski teritorij. Objavili su i video snimke koje navodno prikazuju ruske raketne napade na Ukrajinu. Snimke se nisu mogle neovisno provjeriti. Izvori bliski Kremlju tvrde da je napadnuto ukupno 12 gradova i regija, uključujući regiju Dnjepropetrovsk i grad Lavov.

Medij: Masovni napadi dronovima u Ukrajini nagovještavaju “budućnost ratovanja”

 

Komentari

komentar

You may also like