Rusija tvrdi da je pet država zainteresirano za kupnju Su-57 borbenog aviona

Iz ruske državne tvrtke za prodaju oružja Rosoboronexport su izjavili kako pregovaraju s pet država o kupnji ruskog Su-57, borbenog aviona pete generacije. Kazao je to danas direktor Rosoboronexport-a, Aleksandar Mihejev prilikom aero-showa MAKS-21.

Delegacije 20 država stigle su na ovaj sastanku i sajam koji se održava na aerodromu Žukovski južno od Moskve.

Govoreći o Su-57, Mihejev je kazao: ” Ovo je jedan od najboljih borbenih zrakoplova ako gledamo radne karakteristike. Nesumnjivo ima mnoge prednosti. Ovdje, na sajmu zračnih snaga, predstavit ćemo našim partnerima najnovija oružja na zrakoplovu koja mogu biti montirana na zrakoplov, ali i unutar njega. Zbog toga očekujemo povećanu potražnju idućih godina. Pet država je već pokazalo interes za ovaj projekt. Držimo pregovore.”, kazao je Mihejev, a prenosi TASS.

Prema navodima iz Rusije Su-57 je namijenjen za borbu protiv zračnih, kopnenih i morskih meta. Okretan je i vješto mijenja smjer leta. Opremljen je jakim radarima i računalima, a može dugotrajno letjeti leti iznad brzine zvuka. Ovo je prvi stealth avion aktivan u ruskoj vojsci. U službu je ušao krajem prošle godine. Ipak, proizvodnju zrakoplova pratilo je nekoliko financijskih i tehničkih prepreka. Prilikom proizvodnje i testiranja su se dogodile dvije nesreće, a Indija je 2018. izašla iz zajedničkog projekta razvoja zrakoplova s Rusijom.

Komentari

komentar





You may also like