Rusija tvrdi da je raketama P-800 Oniks uništila američko oružje kod Odese

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je danas da je pogodilo pošiljku oružja koje su Ukrajini isporučile Sjedinjene Države i europske zemlje te da su pri tome uništili uzletno-sletnu stazu na vojnom aerodromu u blizini ukrajinskog grada Odese, prenosi RIA.

Ministarstvo je priopćilo da je upotrijebilo visokoprecizne projektile P-800 Oniks za napad na zračnu luku. Rusko ministarstvo obrane također je priopćilo da su njihovi sustavi protuzračne obrane preko noći oborili dva ukrajinska bombardera Su-24m iznad regije Harkov.

P-800 Oniks je raketa duga 9 metara koja putuje maksimalnom brzinom od 3 Macha. Primarna namjena je protiv neprijateljskih brodova, ali ima širu primjenu. Postoje verzije koje se ispaljuju s kopna (mobilno vozilo), iz brodova te iz podmornica. Domet je oko 600 km, a maksimalna nosivost bojeve glave je 250 kg.

“Uzletno-sletna staza zračne luke Odesa je uništena. Mi ćemo je, naravno, obnoviti. Ali Odesa nikada neće zaboraviti ponašanje Rusije prema njoj”, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u kasnonoćnom obraćanju.

Regionalni guverner Odese Maksim Marčenko rekao je da je Rusija upotrijebila projektil Bastion, lansiran s Krima. “Hvala Bogu, nitko nije ozlijeđen. U regiji se provode mjere protiv sabotaže”, rekao je u videu objavljenom na internetu. Valja spomenuti da je Bastion-P naziv za kopnenu inačicu sustava koji iz kopnenog vozila ispaljuje projektil P-800 Oniks. Stoga ukrajinska verzija i ruska verzija događaja ovog puta nisu međusobno isključive. No, raketa je mogla biti ispaljena i iz nekih od ruskih korveta u Crnom moru. P-800 Oniks se može ispaliti i iz podmornica klase Jasen. Rusija, iako ima podmornice u Crnom moru i priznala je ispaljivanje projektila Kalibr iz njih, gotovo sigurno nema podmornice klase Jasen u Crnom moru, već su one dio ruske sjeverne i tihooceanske flote.

Gradonačelnik Odese Gennadij Truhanov rekao je da je bilo potrebno 10 godina za projektiranje i izgradnju nove piste, koja je službeno otvorena prošlog srpnja. “Zahvaljujući novoj pisti očekivali smo kolosalan priljev turista iz cijelog svijeta. Umjesto toga, dobili smo raketni napad”, napisao je na Facebooku. “Ali Odesa nije grad koji se predaje poteškoćama. Apsolutno ćemo obnoviti pistu nakon naše pobjede i doći će nam još više turista”, tvrdi gradonačelnik.





Komentari

komentar

You may also like