Rusija tvrdi da je spriječen ukrajinski pokušaj zauzimanja Zmijskog otoka

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine, uz izravno sudjelovanje savjetnika iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, planirao je pokušaj zauzimanja Zmijskog otoka, ali su ga spriječile ruske snage, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ruskog ministarstva obrane general-bojnik Igor Konašenkov, izvještava TASS.

“Od 7. svibnja, na izravnu naredbu Volodimira Zelenskog, ukrajinski glavni stožer uz izravno sudjelovanje savjetnika iz SAD-a i UK-a planirao je veliku akciju zauzimanja Zmijskog otoka […]. Zbog profesionalnih koraka ruskih snaga na otoku, spriječen je pokušaj zauzimanja. Neprijatelj je pretrpio velike gubitke”, rekao je Konašenkov.

Prema njegovim riječima, ‘kijevski je režim’ proteklih dana nekoliko puta očajnički pokušao izvesti desantno i amfibijsko iskrcavanje na Zmijski otok, koji je od velike važnosti za osiguranje kontrole nad sjeverozapadnim dijelom Crnog mora.

Više od 50 ukrajinskih sabotera eliminirano je tijekom pokušaja zauzimanja Zmijskog otoka, rekao je Konašenkov. “Kao rezultat glupe provokacije [ukrajinskog predsjednika Volodimira] Zelenskog, samo tijekom iskrcavanja i pokušaja uspostavljanja uporišta na otoku eliminirano je više od 50 ukrajinskih diverzanata. Dvadeset i četiri tijela ubijenih ukrajinskih vojnika ostala su na obali Zmijskog otoka”, naglasio je Konašenkov.

Tijekom operacije odbijanja napada na otok, tvrdi Konašenkov, u zraku su oborena četiri ukrajinska zrakoplova, uključujući tri Su-24 i jedan Su-27, tri helikoptera Mi-8 sa padobrancima i jedan helikopter Mi-24. Također, tijekom pokušaja desantnog iskrcavanja 8. svibnja navečer, uništena su tri ukrajinska plovila Projekt 58181 Centaur s osobljem ukrajinske mornarice. U posljednja dva dana u zraku je oboreno 29 ukrajinskih dronova, uključujući osam borbenih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2.

Osim toga, ruski sustavi protuzračne obrane oborili su ukrajinske zrakoplove MiG-29, presreli su i projektil Točka-U i dva projektila Smerch, objavio je u ponedjeljak službeni predstavnik ruskog Ministarstva obrane. “Tijekom dana su ruski sustavi protuzračne obrane oborili zrakoplov MiG-29 ukrajinskih zračnih snaga iznad grada Severodonjecka”, rekao je Konašenkov. “Ukrajinski projektil Točka-U presretnut je u blizini sela Ivanovka u regiji Harkov, a dvije rakete višecijevnog raketnog sustava Smerch presretnute su u područjima Bolshaya Kamyshevakha i Izyum”, dodao je.





Istovremeno, šest helikoptera uništeno je preko noći krstarećim projektilima Oniks u regiji Odessa, rekao je Konašenkov. “Prema ažuriranim podacima, šest helikoptera Mi-8 i Mi-24 uništeno je visoko preciznim projektilima Oniks iz obalnog raketnog sustava Bastion u blizini naselja Artsiz u regiji Odessa”, rekao je.

Ruske zračno-svemirske snage pogodile su osam skladišta streljiva ukrajinskih vojnika visokopreciznim projektilima i dva radara za otkrivanje zračnih ciljeva, dodao je. Visokoprecizne zračne rakete ruskih zračno-svemirskih snaga pogodile su 11 područja koncentracije snaga i vojne opreme, četiri uporišta ukrajinskih četa te osam skladišta streljiva na području Konstantinovke, Antonovke, Elizavetovke, Doline i Lisičanska, rekao je Konašenkov.

 





Vladimir Putin: Rusija je zadala preventivni udar

Komentari

komentar

You may also like