Rusija tvrdi da je spriječila ukrajinski napad na Dnjeparsku hidroelektranu

Rusija je u sukobima uništila više od 100 zrakoplova i helikoptera te više od 2200 tenkova i oklopnih vozila koje koristi ukrajinska vojska, rekao je u petak glasnogovornik Ministarstva obrane.

Igor Konašenkov izjavio je da su vojne jedinice spriječile raketni napad ukrajinskih oružanih snaga na hidroelektranu Kahov, rekavši da ovaj “kritičan” objekt regulira tok rijeke Dnjepar, opskrbljuje strujom Hersonsku regiju, kao i vodom za opskrbu poljoprivredne regije u južnoj Ukrajini i sjevernim regijama Krima. Rekao je da su rakete Tokka-U ispaljene na branu oborene i da su fragmenti pali na naselje Novoja Kahovka, pri čemu su ozlijeđena žena i dijete, prenosi Anadolu Agency.

Konašenkov, koji je rekao da su ukrajinski vojni ciljevi pogođeni visokopreciznim projektilima u posljednja 24 sata, potvrdio je da među predmetima koji su pogođeni ima vojnika, oružja i arsenala.

Napomenuo je da su zračne snage uništile šest ukrajinskih vojnih objekata i naveo da je “Rusija uništila 132 zrakoplova, 105 helikoptera, 245 raketnih sustava protuzračne obrane i 457 bespilotnih letjelica” koje pripadaju ukrajinskoj vojsci.

Osim toga, Moskva je uništila 2224 tenka i oklopnih vozila, 251 višecijevni raketni bacač, 971 haubicu i minobacač te čak 2123 privatna vojna vozila, rekao je.

Novinaska agencija Tass prenosi vijest medijske službe ruske vojske koja javlja da su ruski helikopteri uništili skupinu ukrajinskih nacionalista i vojnu opremu na neprijateljskom teritoriju.





“Prije nekoliko dana zračna skupina ruske garde izvršila je tajni prilaz na borbeno područje i izvela zračni napad na nacionalističke jedinice koje je otkrila. Kao rezultat toga, uništena je naoružana skupina protivnika i tri komada vojne opreme“, rekao je glasnogovornik.

Služba za medije priopćila je da njezini helikopteri svakodnevno izvršavaju borbene zadaće.

“Moraju letjeti na malim visinama, gdje je lakše otkriti ciljeve i locirati neprijateljske maskirane položaje”, navodi se.





Najmanje 1.982 civila je ubijeno, a 2.651 ranjen u Ukrajini od početka rata krajem veljače, prema procjenama UN-a, pri čemu se strahuje da je stvarna brojka mnogo veća.

Više od 4,6 milijuna Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a više od 7 milijuna interno raseljenih, objavila je agencija UN-a za izbjeglice.

Komentari

komentar

You may also like