Rusija tvrdi da je uništila dva američka HIMARS-a, Kijev negira

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da su njegove oružane snage uništile dva napredna raketna sustava HIMARS, proizvedena u SAD-u, te njihova skladišta streljiva u istočnoj Ukrajini, što je Kijev kasnije odbacio, piše Reuters.

Moskva je priopćila da je uništila dvije lansirne rampe za raketne sustave visoke mobilnosti (HIMARS) koje su Sjedinjene Države i njihovi saveznici isporučili Kijevu.

Foto: Navodno uništenje raketnih sustava HIMARS (Screenshot/RIA novosti)

Također se tvrdi da su ruske snage uništile dva skladišta streljiva u kojima su se skladištile rakete za HIMARS u blizini linije fronte u selu južno od Kramatorska u ukrajinskoj regiji Donjeck, glavnom fokusu ruskih trupa nakon zauzimanja Luganska u nedjelju.

Lanser HIMARS pruža 24-satnu, smrtonosnu, preciznu vatrenu potporu raketama i projektilima bliskog i dugog dometa u svim vremenskim uvjetima. Zrakopolov C-130 Hercules može transportirati i dostaviti raketni sustav HIMARS, čime se brzo povećava borbena učinkovitost.

Foto: Lockheed C-130 Hercules (Guliver Image)

Ministarstvo je objavilo videosnimku za koju kaže da prikazuje udar. Reuters nije mogao neovisno potvrditi napad.

Ukrajinski glavni stožer kasnije u srijedu odbacio je tvrdnje Rusije vezane za navodno uništenje raketnih sustava . U objavi na Twitteru, navodi se da su tvrdnje “lažne” i da se ukrajinska strana koristi američkim HIMARS-om za nanošenje “razornih udaraca” ruskim snagama.

Ukrajina je od početka srpnja dobila samo četiri sustava HIMARS, navodi Europsko vijeće za vanjske odnose u izvješću. Sjedinjene Države obećale su isporučiti još osam do sredine srpnja.

Zapadne zalihe oružja bile su presudne za napore Ukrajine da potisne desetke tisuća ruskih vojnika koje je Moskva poslala u svog prozapadnog susjeda 24. veljače u, kako naziva, “specijalnu vojnu operaciju”.

Komentari

komentar

You may also like