Rusija tvrdi da je zauzela Herson na jugu Ukrajine; Zelenski: Rusija nas želi izbrisati

Ruska vojska potvrdila je u srijedu ujutro da je osvojila ukrajinski lučki grad Herson na jugu zemlje, nedaleko od Krimskog poluotoka, prenosi AFP.

“Jedinice ruske vojske imaju potpunu kontrolu nad regionalnom prijestolnicom Hersonom”, rekao je glasnogovornik ruske vojske Igor Konačenkov uvjeravajući da “civilna infrastruktura” i javni prijevoz funkcioniraju normalno, prenosi ruska RIA. Nekoliko minuta ranije, u 7.43 po srednjoeuropskom vremenu, gradonačelnik grada Igor Kolikajev je još uvijek tvrdio da je grad pod ukrajinskom kontrolom. “Još uvijek smo u Ukrajini. I dalje pružamo otpor”, napisao je Facebooku.

Ukrinform je izvijestio da su u Hersonu ruski tenkovi pucali na urede ukrajinske obavještajne agencije SBU. Anton Herašenko, savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, rekao je da je u borbama stradalo više civila i da stanovnici Hersona grad brane molotovljevim koktelima. Lokalni mediji izvještavaju da je grad okružen neprijateljskim snagama. Gradski dužnosnici rekli su da je ruska vojska zauzela luku i željeznički kolodvor. Također su javili da ima više mrtvih među kojima su i civili i pripadnici ukrajinske vojske. Grad s 270 000 stanovnika i okolica grada su posljednjih sati bili pod jakim bombardiranjem. Cijelo područje Hersona, koje graniči s Krimom, napadnuto je od prvog dana invazije.

Prema snimci objavljenoj na YouTubeu u centru Hersona nalaze se ruske snage. Na snimci se vide tenkovi na trgu i vojnici s bijelim povezom na rukavu. Ukoliko je grad u potpunoj kontroli ruske vojske, to je do sada najveći ukrajinski grad koji je osvojen.

Britanski vojni stručnjak Jack Watling iz Instituta Royal United Services kaže za BBC da se radi o važnoj strateškoj lokaciji na rijeci Dnjepar, koja presijeca Ukrajinu na dva dijela. “Kako Rusi zauzimaju ključne gradove uz Dnjepar, moći će presjeći ukrajinske linije opskrbe zapada na istok i time zaustaviti opskrbu ukrajinske vojske koja se bori u područjima oko Donbasa, regije na istoku zemlje”, rekao je Watling. Rusija će tako “početi gušiti ukrajinsku logistiku”, dodao je Watling. Kontrola nad Hersonom znači i kontrolu nad važnim izvorom vode. Naime, nakon što je Rusija anektirala poluotok Krim, Ukrajinci su stavili branu na Sjevernokrimski kanal i tako odsjekli Krim od opskrbe pitkom vodom, što je na Krimu uzrokovalo nestašice vode. Jedna od prvih meta ruske vojske bila je deblokada opskrbe vodom odnosno ponovno opskrbljivanje Krima vodom.

Prema izvještajima iz Harkiva, drugog po veličini ukrajinskog grada koji se nalazi u istočnom dijelu zemlje, ruske su snage napale vojni medicinski centar. Ukrajinska novinska agencija UNIAN izvijestila je da su ukrajinske snage zarobile šest novih ruskih tenkova 5-80BWM. Ruska vojska zauzela je još jedan ključni grada Berdjansk, a borbe se trenutno vode za Mariupolj koji je na bitnoj strateškoj poziciji u ovom sukobu.





Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u srijedu da je ubijeno skoro 6000 Rusa u prvih šest dana moskovske invazije i da Kremlj neće moći zauzeti njegovu zemlju bombardiranjem i zračnim napadima. Osvrnuvši se na ruski napad na klanac Babin Jar koji je mjesto na kojemu su njemačke okupacijske trupe i ukrajinski pomagači počinili pokolj Židova tijekom Drugog svjetskog rata Zelenski je rekao: “Ovaj napad dokazuje da je za mnoge ljude u Rusiji naš Kijev potpuno stran. Oni ne znaju ništa o Ukrajini, o našoj povijesti. Ali svi imaju naredbe da moraju izbrisati našu povijesti, našu zemlju, da moraju izbrisati sve nas”, dodao je tijekom video obraćanja ukrajinski predsjednik koji je i sam židovskog podrijetla.

Komentari

komentar





You may also like