Rusija tvrdi da još nisu ostvareni uvjeti za potpisivanje mirovnog sporazuma

Nacrt ugovora između Rusije i Ukrajine još nije spreman “za predstavljanje na sastanku na najvišoj razini”, a Ukrajina je postala realističnija u pristupu pitanju svog neutralnog i nenuklearnog statusa, rekao je pomoćnik ruskog predsjednika Vladimir Medinski, čelnik ruskog izaslanstva.

“Ukrajinska strana postala je realističnija u pristupu pitanjima vezanim za neutralni i nenuklearni status Ukrajine, ali nacrt sporazuma nije spreman za predstavljanje na sastanku na najvišoj razini”, napisao je u nedjelju na svom Telegram kanalu.

Komentirajući primjedbe Davida Arakhamije, člana ukrajinske delegacije, koji je izjavio da Rusija prihvaća ukrajinski stav s izuzetkom Krima, istaknuo je da je stajalište Rusije o statusu Krima i Donbasa ostalo nepromijenjeno. Medinski je dodao da Moskva pokušava postići neutralni i nepovezani status Ukrajine, kao i sigurnosna jamstva za nju od 2014. godine.

Naveo je da će se razgovori između ruskog i ukrajinskog izaslanstva nastaviti u ponedjeljak, dok se rad na tekstu sporazuma i komunikacija između šefova izaslanstava nastavlja na daljinu u petak i subotu.

U Istanbulu su 29. ožujka održani prvi razgovori između izaslanstava Moskve i Kijeva, licem u lice, u više od tri tjedna. Ruska strana ocijenila je rezultate ove runde kao “pozitivan napredak”. Nakon razgovora, Medinski je rekao da je Rusija primila pisane prijedloge Ukrajine koji sadrže odredbe o nenuklearnom i nepovezanom statusu Ukrajine.

Napomenimo da je Dmitrij Peskov ranije izjavio kako je sastanak između Putina i Zelenskog moguć samo uz pripremljeni pismeni sporazum, i tako potvrdio strah međunarodne zajednice kako kraj krvavih sukoba u Ukrajini još nije na vidiku.





Komentari

komentar

You may also like