Rusija tvrdi da pomaže u izvozu hrane iz Ukrajine preko Azovskog mora

Rusija je u četvrtak priopćila da olakšava izvoz žitarica i uljarica iz Ukrajine preko ruskih tranzitnih točaka na Azovskom moru, izvještava Reuters. Nije objašnjeno tko je osigurao hranu za izvoz.

Ukrajina, kao i Rusija, jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica i uljarica, optužila je Rusiju za krađu žitarica s teritorija u Ukrajini koje su njezine snage zauzele. Potpredsjednica ruske vlade Viktoria Abramčenko odbacila je tu tvrdnju u intervjuu za Reuters, rekavši: “Rusija ne isporučuje ukrajinske žitarice”. Nastavila je: “Rusija osigurava ‘zeleni [siguran] koridor’ za žitarice i bilo koju drugu hranu kao što je uljarica… tako da se može izvoziti iz Ukrajine bez prepreka. [preko] Melitopolja ili Berdjanska.”

Nemogućnost Ukrajine da koristi svoju glavnu dubokomorsku luku Odesu zbog ruskog vojnog upada dovela je do skoka globalnih cijena hrane i upozorenja Ujedinjenih naroda na glad u siromašnijim zemljama koje se uvelike oslanjaju na uvozno žito. Abramčenko je ponovila stav Rusije da je Ukrajina dužna otvoriti minirane morske putove do Odese. Svaka strana optužuje drugu za postavljanje mina kako bi ometala pristup luci, za koju Ukrajina strahuje da bi Rusija mogla pokušati zauzeti napadom s mora.  “Ne možemo osigurati zeleni koridor za Odesu jer je Ukrajina učinila sve da ova luka ne radi”, navela je Abramčenko.

Izvoz Ukrajine naglo je pao ove godine jer pokušava premjestiti hranu nepraktičnim cestovnim, riječnim i željezničkim rutama.

Žetve žita

Kijev je rekao da će zbog ruskog prodora njegova žetva žitarica ove godine vjerojatno pasti na oko 48,5 milijuna tona sa 86 milijuna tona, što je predsjednik Vladimir Putin pokušao djelomično opravdati rekavši da je Ukrajina dio ruske kulturne sfere i da ne bi trebala biti odvojena država.





Zamjenica premijera, najviši ruski dužnosnik za klimu i poljoprivredu, kazala je da Rusija očekuje da će u 2023. požnjeti oko 130 milijuna tona žitarica, što je jednako kao i ove godine. Kazala je kako vlada ne planira mijenjati svoju carinu na izvoz žitarica, za koju je rekla da je postavljena radi zaštite domaćeg tržišta. Rusija, koja se uglavnom natječe s Europskom unijom i Ukrajinom u opskrbi Bliskog istoka i Afrike, od 2021. ograničava svoj izvoz porezima i izvoznom kvotom u sklopu napora da se uspori domaća inflacija hrane.

Abramčenko je izjavila da je Rusija, u nastojanju da zaštiti svoju prehrambenu sigurnost, osigurala zalihe sjemena iz 11 zemalja, uključujući Srbiju, Tursku, Izrael i Egipat, koje se nisu pridružile zapadnim sankcijama. Također je rekla da će Rusija morati odgoditi provedbu nekih projekata povezanih s klimom zbog ograničenja na uvoz strane opreme, ali će ostati u Pariškom klimatskom sporazumu.

Prije nedavnih sankcija, Rusija je planirala biti ugljično neutralna najkasnije do 2060. godine, a testirala je koncept pokušavajući svoj pacifički otok Sahalin bogat fosilnim gorivima učiniti ugljično neutralnim do 2025. godine.  Abramčenko je navela da će Moskva morati odgoditi neke projekte zelene energije za dvije godine. “Rusija je duboko integrirana u globalnu ekonomiju i postoje neke vrste opreme, tehnologije koje Rusija nije imala; mi smo je uvezli”, rekla je. “Amerika i Europa rekle su da neće trgovati s nama – treba nam vremena za diverzifikaciju.” Pilot projekt za početak trgovanja emisijama ugljika na Sahalinu ipak će se pokrenuti ove godine kako je planirano, ustvrdila je Abramchenko. Međutim, ruska metoda obračuna emisija ugljika nije u skladu s Pariškim sporazumom.





Reuters je u četvrtak prenio vijest američke tvrtke za satelitske snimke Maxar koja glasi da su brodovi pod ruskom zastavom prevozili žito požnjeveno u Ukrajini prošle sezone i prevozili ga u Siriju. Maxarove slike iz svibnja prikazuju dva broda nakrcana žitom pod ruskom zastavom usidrena u krimskoj luci Sevastopolj koja je pod ruskom kontrolom, priopćila je tvrtka. Danima kasnije, Maxarovi sateliti prikupili su slike istih brodova usidrenih u Siriji, s otvorenim poklopcima i postrojenim kamionima spremnima da odvoze žito, rekao je Maxar. Sirija i Rusija su čvrsti saveznici. Tvrtka je priopćila da se na drugoj slici iz lipnja također vidi drugačiji brod koji se puni žitom u Sevastopolju.

 

Komentari

komentar

You may also like