Rusija tvrdi da se izraelski plaćenici bore uz ukrajinsku “neonacističku” pukovniju Azov

Rusko ministarstvo vanjskih poslova danas je priopćilo da se Izraelci bore uz ultranacionalistički bataljun Azov u Ukrajini, pogoršavajući napetosti između Moskve i Jeruzalema zbog izraelske potpore Ukrajini i nakon što je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio da Adolf Hitler ima “židovsku krv”, prenosi izraelski Haaretz.

Maria Zaharova, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova, izjavila je za ruski Sputnik da su “izraelski plaćenici praktički rame uz rame s militantima iz Azova u Ukrajini”. Azovska frakcija, koja se bori protiv ruskih snaga, povezana je sa zapadnim neonacističkim skupinama. Osnovan kao dobrovoljačka postrojba od strane članova neonacističke skupine Patriot of Ukraine tijekom prvih dana rata na istoku zemlje, 2014., Azov je pomogao povratiti Mariupolj od separatista, a nakon toga je uključen u nacionalnu gardu kao pukovnija. Ujedinjeni narodi optužuju njezine trupe za ratne zločine, a njezina paravojna jedinica, Nacionalni korpus, povezana je s napadima na lokalne Rome i pripadnike LGBTQ zajednice.

Ove posljednje primjedbe uslijedile su nakon burne prepirke između Rusije i Izraela tijekom proteklih nekoliko dana. Prepirka je počela kada je Lavrov rekao da židovstvo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ne negira navodne nacističke elemente njegove zemlje, prema intervjuu koji su u nedjelju objavili talijanski mediji. “Pa što ako je Zelenski Židov?”, rekao je Lavrov i dodao: “Ta činjenica ne negira nacističke elemente u Ukrajini. Vjerujem da je i Hitler imao židovsku krv. To ne znači apsolutno ništa. Mudri židovski narod je rekao da su najvatreniji antisemiti obično Židovi.”

Izraelski premijer Naftali Bennett izjavio je u ponedjeljak da “takve laži imaju za cilj optužiti same Židove za najstrašnije zločine u povijesti počinjene nad njima, čime se oslobađa odgovornost od tlačitelja Izraela”. Bennett je dodao da izjavu ruskog ministra vanjskih poslova smatra “ozbiljnom”. Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid nazvao je Lavrovljeve komentare “neoprostivim i nečuvenim, kao i strašnom povijesnom pogreškom. Najniža razina rasizma prema Židovima je optuživanje samih Židova za antisemitizam. Reći da je Hitler bio Židov isto je kao reći da su se Židovi ubijali sami sebe”, dodao je Lapid. “Nacisti su progonili Židove, samo su nacisti bili nacisti i samo su nacisti poduzeli sustavno uništavanje židovskog naroda”, zaključio je Lapid.

Iz Moskve nakon toga nisu odustali od svojih tvrdnji i optužili su Izrael da “podržava neonacistički režim u Kijevu”. Inače komplicirani, ali načelno topli odnosi između Rusije i Izraela, nakon ovakvih riječi i optužbi, teško da će ostati takvi.

Komentari

komentar
You may also like