Rusija u ožujku izvezla 91% sirove nafte u Indiju i Kinu

Kina i  Indija činile su 91% ruskog izvoza sirove nafte u ožujku jer su zapadne sankcije navele zemlju da gotovo potpuno prebaci svoje trgovinske rute iz Europe u Aziju, prema podacima energetske analitičke tvrtke Vortexa, prenosi turska agencija AA.

Ruski izvoz nafte i naftnih proizvoda iznosio je ukupno 6.75 milijuna barela dnevno (bpd) u ožujku, vraćajući se na najvišu razinu izvoza u posljednjih 10 mjeseci. Moskva je pronašla nove luke za svoju sirovu naftu i naftne derivate, posebno u Aziji nakon što je počela gubiti svoje najveće izvozno odredište, Europu, zbog sankcija.

Kineski uvoz sirove nafte iz Rusije prošlog je mjeseca dosegao 1.65 milijuna bpd, prestigavši ​​Indiju kao najvećeg kupca ruske nafte. Kina je u veljači uvezla 1.1 milijun bpd sirove nafte iz Rusije. Indija, koja od početka rata kupuje velike količine ruske sirove nafte po sniženim cijenama, uvezla je 1.43 milijuna bpd u ožujku. Indijski uvoz sirove nafte iz Rusije doživio je dramatičan porast u posljednjih godinu dana. Isporuke sirove nafte iz Rusije u Indiju skočile su sa 68 000 bpd u ožujku 2022. na 1.43 milijuna bpd u ožujku ove godine, što je porast za više od dvadeset puta.

Sankcije se odražavaju na isporuke u Europu Rusija je izvozila 89.500 bpd sirove nafte u Bugarsku, 59.860 bpd na Bliski istok i Sjevernu Afriku, 56.417 bpd u Tursku i 29.338 bpd u Europsku uniju, Norvešku, Švicarsku i UK.

Europski uvoz sirove nafte iz Rusije prije rata iznosio je više od 1,5 milijuna bpd. EU je početkom prosinca uvela embargo na uvoz ruske sirove nafte pomorskim putem, istog dana kada su se EU i G-7 složili da ograniče cijenu nafte od 60 dolara po barelu ruske sirove nafte.

Azija kupuje polovicu svih ruskih naftnih proizvoda

Ruski izvoz naftnih derivata prošlog je mjeseca dosegao 3.37 milijuna bpd, dok su dizel i benzin činili 1.55 milijuna bpd od ovog ukupnog iznosa. Izvoz loživog ulja bio je drugi po veličini s 866 000 bpd. Azijska regija uvezla je 1.65 milijuna bpd naftnih proizvoda iz Rusije u ožujku, što čini 49% ukupnog ruskog izvoza svih naftnih proizvoda.





Međutim, ruska izvozna odredišta naftnih derivata doživjela su drugačiji, više šaroliki, pomak u usporedbi s odredištima sirove nafte. Budući da je Europa bila jedina regija koja bilježi pad isporuka ruskih naftnih derivata, Bliski istok, Sjeverna Afrika i Latinska Amerika zajedno s Azijom povećali su uvoz naftnih derivata iz Rusije nakon rata.

Komentari

komentar





You may also like