Rusija ukida dobnu granicu za odlazak u vojsku

Ruski zastupnici usvojili su zakon kojim se uklanjaju dobne granice za profesionalne vojnike koji se pridružuju vojsci i koji bi mogao biti način da ruske oružane snage prošire novačenje, izvještava Associated Press.

Donji dom ruskog parlamenta usvojio je u srijedu u sva tri čitanja prijedlog zakona o ukidanju dobne granice od 40 godina za Ruse koji potpisuju svoje prve dobrovoljne vojne ugovore. Predsjednik saborskog odbora za obranu Andrej Kartapolov rekao je kako će ta mjera olakšati zapošljavanje ljudi sa “specijaliziranim zanimanjima”. Opis zakona na web stranici parlamenta ukazuje da bi stariji regruti mogli biti prikladni za rukovanje preciznim oružjem ili služenje inženjerskih ili medicinskih funkcija.

Ruske su vlasti saopćile da se u Ukrajinu u borbu šalju samo vojnici dobrovoljci po ugovoru, iako su priznali da su neki ročnici greškom uvučeni u borbe u ranoj fazi. Posljednjih se godina ruska vojska sve više oslanja na dobrovoljce. Svi ruski muškarci u dobi od 18 do 27 godina moraju proći jednogodišnji obvezni vojni rok. Mnogi izbjegavaju novačenje kroz odgode na fakultetu i druga izuzeća. US News piše da su se do sada samo Rusi u dobi od 18-40 godina i stranci u dobi od 18-30 godina mogli prijaviti kao profesionalni vojnici u rusku vojsku.

S druge strane, njemačka novinska agencija dpa izvještava da je ruska vlada podigla, a ne uklonila, dobnu granicu za osobe koje služe u oružanim snagama. Zastupnici su, tvrdi dpa, poduprli zakon koji dopušta muškarcima i ženama da služe u oružanim snagama do 50. godine života. Dpa nadalje piše da zakon koji je predstavila vladajuća stranka Jedinstvena Rusija navodi da su “visoko profesionalni stručnjaci” koji imaju 40 godina ili više potrebni da bi rukovali preciznim oružjem.  Uz to, češka agencija Postsen također tvrdi da je, prema ruskoj web stranici Gazeta.ru na Telegramu, dobna granica podignuta na 50 godina.

Rat Rusije u susjednoj Ukrajini pokazao se težim nego što su to mnogi očekivali, potaknuvši nagađanje da će Moskva proširiti regrutiranje, što je Kremlj odbacivao kao “glupost”.

 





Ruski parlament razmatra dozvoliti ulazak u vojsku starijima od 40

Komentari

komentar





You may also like