Rusija: Ulazak Finske i Švedske u NATO-u bi potaknuo našu reakciju

Ustrajni pokušaji NATO-a da “uvuče te zemlje u orbitu svojih interesa i oportunistička politika” nisu prošli nezapaženo od strane Rusije, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova, prenosi RT.

“Sasvim je očito da bi ulazak Finske i Švedske u NATO imao ozbiljne vojne i političke posljedice koje bi zahtijevale adekvatan odgovor ruske strane”, istaknula je. Dosadašnju politiku nedjelovanja u bilo kakvim savezima, politiku koje se tradicionalno drže Stockholm i Helsinki, Moskva smatra “važnim čimbenik u osiguravanju stabilnosti u sjevernoj Europi”, dodala je Zakharova.

S druge strane, NATO izražava svoje zadovoljstvo zbog onoga što je nazvao produbljivanjem suradnje s Finskom i Švedskom, koje “dijele” vrijednosti bloka i doprinose njegovim operacijama. Na sastanku u lipnju, vojni savez pod vodstvom SAD-a obećao je daljnje jačanje tih veza “kao potporu našoj zajedničkoj sigurnosti, uključujući pripremu za upravljanje krizama, zajedničke vježbe te razmjenu informacija i analiza”. Iste su izjave ponovljene tijekom posjeta glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga Stockholmu i Helsinkiju krajem listopada.

Ranije ovog mjeseca Moskva je izdala dva dokumenta: jedan upućen NATO-u, a drugi Washingtonu, tražeći jamstva koja će osigurati sigurnost za sve strane. Prijedlozi su uključivali ograničavanje gomilanja NATO-a u blizini ruskih granica i isključivanje proširenja bloka. Govoreći o prijedlozima Moskve, Zaharova je ponovila da će “isključivanje širenja NATO-a i raspoređivanje oružanih sustava koji ugrožavaju našu sigurnost u blizini ruskih granica biti glavna i ključna pitanja na predstojećim pregovorima sa SAD-om i NATO-om”. Švedske vlasti prethodno su osudile inicijativu Kremlja, rekavši da će “ograničenja bilo kakvog budućeg proširenja NATO-a smanjiti mogućnosti za donošenje neovisnih političkih izbora”. Finska vlada također inzistira na tome da treba imati “nacionalni manevarski prostor”, uključujući podnošenje zahtjeva za članstvo u NATO-u.

Komentari

komentar





You may also like