Rusija upotrebljava novu generaciju laserskog oružja u Ukrajini

Rusija je u srijedu objavila da u Ukrajini koristi novu generaciju moćnog laserskog oružja za spaljivanje bespilotnih letjelica te da razmješta neka od tajnih oružja Moskve kako bi se suprotstavila ogromnoj količini zapadnog oružja koja se isporučuje njenom bivšem sovjetskom susjedu, izvještava Reuters.

Predsjednik Vladimir Putin 2018. godine predstavio je niz novih oružja uključujući novu interkontinentalnu balističku raketu, podvodne nuklearne bespilotne letjelice, nadzvučno oružje i novo lasersko oružje. Malo se zna o specifičnostima novog laserskog oružja. Putin je spomenuo jedan Peresvet, nazvan po srednjovjekovnom pravoslavnom monahu ratniku Aleksandru Peresvetu koji je poginuo u borbi. Yury Borisov, zamjenik premijera zadužen za vojni razvoj, rekao je na konferenciji u Moskvi da je Peresvet već uveliko raspoređen i da bi mogao zaslijepiti satelite do 1500 km iznad Zemlje. Kazao je, međutim, da već postoje moćniji ruski sustavi od Peresveta koji mogu spaliti dronove i drugu opremu. Borisov je naveo test u utorak prilikom kojega je, tvrdi, spaljen dron udaljen 5 kilometara u roku od pet sekundi. “Ako Peresvet zaslijepi, onda nova generacija laserskog oružja dovodi do fizičkog uništenja mete – termičkog uništenja, oni izgaraju”, rekao je Borisov za rusku državnu televiziju.

Upitan koristi li se takvo oružje u Ukrajini, Borisov je rekao: “Da. Prvi prototipovi tamo se već koriste.” Izjavio je da se oružje zove “Zadira”. Gotovo se ništa javno ne zna o Zadiri, ali su ruski mediji 2017. rekli da je ruska državna nuklearna korporacija, Rosatom, pomogla u njenom razvoju u sklopu programa za stvaranje novih fizičkih principa temeljenih na oružju, poznatih pod akronimom ONFP.

Putinova invazija na Ukrajinu 24. veljače ilustrirala je granice ruskih postsovjetskih konvencionalnih oružanih snaga, a Rusija i dalje tvrdi da se “specijalna vojna operacija” odvija prema planu i da će postići sve ciljeve Moskve. Sjedinjene Američke Države isključile su slanje vlastitih ili NATO snaga u Ukrajinu, ali Washington i njegovi saveznici Kijevu su isporučili milijarde dolara oružja poput bespilotnih letjelica, teškog topništva Haubica, protuzračnih Stinger i protutenkovskih projektila Javelin. Putin tako velike pošiljke oružja smatra dijelom šireg plana Sjedinjenih Država da unište Rusiju – i obećao je da to nikada neće uspjeti. Borisovljeve primjedbe ukazuju na to da je Rusija postigla značajan napredak s laserskim oružjem, što je trend od velikog interesa za druge nuklearne sile poput SAD-a i Kine.

Korištenje lasera za zasljepljivanje satelita – ili čak njihovo spaljivanje – nekoć je bila fantazija iz područja znanstvene fantastike, ali velike sile poput Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Rusije godinama rade na varijantama takvog oružja. Osim prednosti spaljivanja bespilotnih letjelica u konvencionalnom ratovanju, zasljepljujući laserski sustavi imaju i strateški utjecaj jer se sateliti koriste za praćenje interkontinentalnih balističkih projektila koji nose nuklearno oružje.

Borisov je ustvrdio da se upravo vratio iz Sarova, zatvorenog grada u regiji Nižnji Novgorod koji je nekoć bio poznat kao Arzamas-16 jer je bio tajan, a koji je središte istraživanja ruskog nuklearnog oružja. Rekao je da će nova generacija laserskog oružja koje koristi široki elektromagnetski pojas u konačnici zamijeniti konvencionalno oružje. “Ovo nije neka egzotična ideja, to je stvarnost”, zaključio je Borisov.
Komentari

komentar

You may also like