Rusija upozorava na izravnu eskalaciju ako Ukrajina dobije projektile dugog dometa

Rusija je u srijedu upozorila da će isporuke projektila dugog dometa Ukrajini “izravno povećati razinu eskalacije”, javlja Anadolu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je na brifingu za novinare da će Rusija morati poduzeti dodatne korake ako Ukrajina dobije te projektile, ali je naglasio da to ni na koji način neće promijeniti planove Moskve. “Vidimo kako cijela vojna infrastruktura NATO-a radi protiv Rusije i vidimo kako cijela obavještajna infrastruktura NATO-a, uključujući izviđačko zrakoplovstvo i satelitske skupine, rade 24/7 u interesu Ukrajine”, rekao je. Dodao je da takve akcije stvaraju “vrlo neobične, neprijateljske” uvjete za Rusiju, koje ona ne može ignorirati.

O mogućem dijalogu sa SAD-om za okončanje ukrajinskog rata, Peskov je rekao: “Za sada nema planova za razgovore između (ruskog predsjednika Vladimira) Putina i (američkog predsjednika Joea) Bidena.” Okrećući se novom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja između Rusije i SAD-a, Peskov je rekao da Moskva taj pakt smatra “vrlo važnim”. Ovaj je ugovor “jedini koji ostaje održiv u uvjetima u kojima je SAD uništio pravni okvir u području kontrole naoružanja”, dodao je.

Na izvješća o nuđenju nagrada za zarobljavanje ili uništavanje tenkova Abrams i Leopard, Peskov je rekao da će takve mjere biti “dodatni poticaj” za ruske vojnike. Također je potvrdio da se planira posjet alžirskog predsjednika Abdelmadjida Tebbouneta Rusiji, ali još nema potvrđenog rasporeda.​​​​​​

 

Medij: Nakon što je Biden odbio isporuke zrakoplova F-16 Kijevu, SAD namjerava prebaciti projektile većeg dometa u Ukrajinu





Komentari

komentar





You may also like