Rusija upozorava SAD da ne isporučuju Ukrajini raketno oružje dugog dometa

Ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, Anatolij Antonov, rekao je da se Rusija nada da će “zdrav razum prevladati” nad mogućom opskrbom Washingtona dalekometnim raketnim oružjem Ukrajini.

“Prema izvješćima američkih medija, administracija bi Kijevu mogla poslati HIMARS MLRS i M270 MLRS, koji će biti opremljeni vođenim projektilima M31 GMLRS. Postoji rizik da će takva oprema biti postavljena u blizini granica Rusije i Ukrajinci će moći napasti ruske gradove. Takva situacija je za nas neprihvatljiva i nepodnošljiva. Uvjeren sam da će naše oružane snage učiniti sve da ponište takve sposobnosti [ukrajinskih] oružanih snaga.”, napisao je preko Telegrama danas.

Antonov je također dodao da Rusija sada svoj stav temelji na izjavi glasnogovornika Pentagona Johna Kirbyja da konačna odluka o ovom pitanju još nije donesena. Prema njegovim riječima, Rusija je u više navrata diplomatskim kanalima priopćila Sjedinjenim Državama da “neviđeno upumpavanje oružja Ukrajini značajno povećava rizike od eskalacije sukoba”.

Antonov je dodao da su Amerikanci itekako svjesni da “njihovi postupci oduzimaju izglede za mir” i da njihovi postupci prijete “nepredvidivim posljedicama po globalnu sigurnost”. “Nadamo se da će prevladati zdrav razum, a Washington neće poduzeti tako provokativan korak. Pozivamo na prestanak besmislenog i krajnje riskantnog upumpavanja oružja u zemlju. Važno je suzdržati se od prijetnji protiv nas i tvrdnji o vojnoj pobjedi Ukrajine”, zaključio je Antonov.

Također, danas se ukrajinska vojska na svom se Facebooku pohvalila da su joj isporučeni kopneni lanseri moćnih protubrodskih projektila tipa Harpoon, zajedno s pripadajućim raketama. “Radi se o isporuci iz Nizozemske, Velike Britanije i Danske, a uskoro će se priključiti i druge zemlje. Ovi projektili branit će Ukrajinu od neprijateljskih ruskih brodova u Crnom moru”, piše u objavi ukrajinske vojske. “I ostali brodovi agresora pridružit će se krstarici Moskva na dnu Crnog mora”, navodi se u objavi.

Komentari

komentar





You may also like