Rusija upozorila SAD na dostizanje ‘točke s koje nema povratka’ u bilateralnim odnosima

Rusija je upozorila SAD na dostizanje točke bez povratka, nakon kojih je moguć prekid diplomatskih odnosa, kazao je u intervjuu za Tass Aleksandar Darčijev, direktor odjela za Sjevernu Ameriku ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Diplomata su upitali razmatra li se mogućnost smanjenja diplomatskih odnosa između Moskve i Washingtona. “Ne bih želio ulaziti u hipotetička nagađanja o tome što je moguće, a što nije moguće u sadašnjoj turbulentnoj situaciji, kada su zapadnjaci predvođeni Sjedinjenim Državama pogazili međunarodno pravo i apsolutne tabue u diplomatskoj praksi”, rekao je Darčijev. “U tom kontekstu, želio bih spomenuti zakonodavnu inicijativu o kojoj se trenutno raspravlja u Kongresu da se Rusija proglasi ‘zemljom sponzorom terorizma’. Ako bude usvojena, to bi značilo da bi Washington morao prijeći točku s koje nema povratka; najviše ozbiljne kolateralne štete bilateralnim diplomatskim odnosima, sve do njihova snižavanja ili čak prekida. Američka je strana upozorena”, naglasio je Darčijev.

Dodao je da će svako moguće otimanje ruske imovine od strane Sjedinjenih Država u potpunosti uništiti bilateralne odnose Moskve s Washingtonom, prenosi Reuters. “Upozoravamo Amerikance na štetne posljedice takvih postupaka koji će trajno narušiti bilateralne odnose, što nije ni u njihovom ni u našem interesu”, rekao je Alexander Darčijev za Tass. Nije odmah bilo jasno na koju imovinu misli. Darčijev je također rekao da je utjecaj SAD-a na Ukrajinu porastao do te mjere da “Amerikanci sve više postaju izravna strana u sukobu”.

Rusija je 24. veljače poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu, nazivajući to “specijalnom vojnom operacijom”.

 

Komentari

komentar





You may also like