Rusija uspješno testirala hiperzvučnu raketu „Zircon“; SAD zabrinute zbog svog zaostajanja

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je vijest i video snimku o danas izvedenom uspješnom testioranju hiperzvučne rakete Zircon, koja je izravnim pogotkom uništila cilj na udaljenosti većoj od 350 kilometara.

Letna testiranja Zircona nastavljaju se u vodama Bijelog mora, gdje je fregata Admiral Gorškov lansirala spomenutu raketu na cilj smješten na obali Barentsovog mora. To je izvijestilo rusko MO.

Tijekom testiranja potvrđene su taktičke i tehničke karakteristike rakete Zircon, a brzina leta bila je oko 7 Macha.

Ruska vojska namjerava ovom raketom naoružati svoje podmornice i brodove  čim počne serijska proizvodnja koja se planira 2022. godine.

U svom obraćanju Federalnoj skupštini u veljači 2019. godine, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da će raketa Zircon biti sposobna pogoditi kopnene  i površinske vodene ciljeve na udaljenosti većoj od 1.000 kilometara brzinom od oko 9 Macha.

Paralelno s ovom viješću Sjedinjene Države iskazuju zabrinutost zbog američkog zaostajanja u odnosu na Rusiju i Kinu u razvoju hiperzvučnog oružja. O tome danas piše specijalizirani američki portal Military Watch, pozivajući se na izvješće Kongresa.
Rusija i Kina vjerojatno već imaju na raspolaganju hiperzvučne nosače opremljene nuklearnim bojevim glavama, dok Sjedinjene Države nisu ni započele s razvojem takvih programa, navodi se u dokumentu.

U međuvremenu, američki vojni proračun sugerira trošenje 3,2 milijarde dolara samo na istraživanje hiperzvučnog oružja što premašuje ukupnu potrošnju za obranu velike većine zemalja, napominje medij.

Uz to, izvješće izražava žaljenje što Pentagon nema jasno definirane ciljeve za upotrebu hiperzvučnog oružja, što uzrokuje poteškoće u njegovom razvoju.

U dokumentu se također citira bivši čelnik američke Nacionalne uprave za zrakoplovstvo i svemir Michael Griffin, koji je upozorio kako “Amerika nema sustave koji predstavljaju prijetnju Rusiji i Kini i nema zaštitu od njihovih sustava”.

Ispod teksta možete pogledati snimku današnjeg ruskog testiranja rakete Zircon.
 

 

 

Komentari

komentar

You may also like