Rusija uvela sankcije građanima Australije i Novog Zelanda

Rusija je uvela sankcije građanima Australije i Novog Zelanda, uključujući njihove premijere, objavilo je u četvrtak rusko ministarstvo vanjskih poslova. U njemu se navodi da Australija “poslušno slijedi odluke Zapada” i da je odlučila sankcionirati glavne ruske menadžere i gotovo sve njihove zamjenike, prenosi Anadolu Agency.

Čak 228 australskih državljana, uključujući premijera Scotta Morrisona, članove australskog odbora za nacionalnu sigurnost, Zastupničkog doma, Senata i regionalne zakonodavne skupštine, zabranjen je ulazak u Rusiju na temelju nepoštivanja moralnih načela i neprijateljstva, navodi se.

U bliskoj budućnosti na crnoj će se listi naći i pripadnici australske vojske, gospodarstvenici, stručnjaci i predstavnici medija koji su doprinijeli formiranju negativnih stavova prema Rusiji.

Ukupno 130 državljana Novog Zelanda, uključujući premijerku Jacindu Ardern, generalnu guvernerku Cynthiju Kiro, članove vlade i parlamenta također je zabranjen ulazak u Rusiju zbog neprijateljskih akcija protiv Rusije.

Ministarstvo je priopćilo da su sankcije stupile na snagu u četvrtak, prenosi Reuters.

Ruski rat protiv Ukrajine, koji je započeo 24. veljače, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a EU, SAD i Velika Britanija, između ostalih, provode oštre financijske sankcije Moskvi. Najmanje 1.611 civila je ubijeno u Ukrajini i 2.227 ozlijeđeno, prema procjenama UN-a, a strahuje se da je stvarna brojka daleko veća. Više od 4,3 milijuna Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a milijuni su interno raseljeni, prema UN-ovoj agenciji za izbjeglice.





Komentari

komentar

You may also like