Rusija: velika vojna parada mornarice u Sankt Peterburgu

Rusija danas slavi 325-tu obljetnicu ruske vojne mornarice, prenosi Sputnik.

Povodom obljetnice organizirana je pomorska vojna parada kod Sankt Peterburga i na rijeci Nevi. Parada se organizira svake godine u zadnjoj nedjelji u mjesecu srpnju. Zbog nepovoljnog epidemiološkog stanja u Rusiji, parada ovaj puta neće imati publiku.

Sudjelovat će 50 ratnih brodova, podmornica i pokoji jedrenjak. Iz zraka će u raznim formacijama paradu nadlijetati 50 zrakoplova. Sveukupno će sudjelovati oko 4000 pripadnika ruskih oružanih snaga, piše TASS.

U paradi će sudjelovati i brodovi iz Indije, Pakistana i Irana. Indija je poslala modernu fregatu INS Tabar, a iz Irana dva broda plove već mjesecima do destinacije u Rusiji.

Paradu će nadgledati Vladimir Putin, admiral Nikolaj Jevmenov i ministar obrane Sergej Šojgu. Putin je iskoristio priliku obratiti se novinarima i prije same parade.

“Danas ruska mornarica ima sve što je potrebno za obranu domovine i nacionalnog interesa. Možemo locirati svaki neprijateljski objekt, bilo da je ispod površine vode, na vodi ili iznad vode. Ukoliko je potrebno, možemo zadati napad kojeg nije moguće izbjeći”, kazao je Putin stojeći ispod kipa osnivača mornarice, Petra Velikog. Osvrt ruskog predsjednika gotovo sigurno je toliko oštar i zbog nedavnog incidenta u Crnom moru između ruske mornarice i razarača HMS Defender iz UK.





Putin je hvalio brz razvoj mornarice, a nije zaboravio ni spomenuti kako ruski “najnoviji hiperzvučni oružani sistemi nemaju konkurenciju u svijetu”. Naime, Rusija puno i zasad uspješno ulaže u vrlo brze i dalekometne rakete koje mogu mijenjati putanju.

 

Komentari

komentar





You may also like