Rusija vetom blokirala prijedlog rezolucije V. Britanije o Jemenu

U ponedjeljak, 26. veljače, Rusija je vetom blokirala prijedlog rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, koju je predložila Velika Britanija, kojom bi se osudio Iran za kršenje zabrane isporuka oružja jemenskim pobunjenicima – hutima. U vrijeme glasovanja, ruski stav podržala je Bolivija, dok su Kina i Kazahstan bili suzdržani.

Istodobno, Vijeće sigurnosti je jednoglasno podržalo ruski prijedlog rezolucije o produljenju sankcija protiv Jemena na još godinu dana i obnovi rada ekspertne grupe koja će nadzirati embargo na uvoz oružja u tu zemlju.

Pri tom je ruski predstavnik u UN-u, Vasily Nebenzia, izjavio, kako „britanski prijedlog može imati opasne, destabilizirajuće posljedice i da to neizbježno može dovesti do povećanja napetosti u regiji i sukobu između ključnih regionalnih igrača“.

U utorak se na istu temu oglasio i službeni Teheran, izjavom, kako su „Sjedinjene Države više puta željele progurati protuiranske  inicijative u VS UN-a, ali da su svaki put pretrpjele neuspjeh. To predstavlja dokaz rasta ugleda Irana na međunarodnoj pozornici i izolaciju SAD-a, izjavio je 27. veljače zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova  Abbas Arakchi, a prenijela agencija IRNA.

 
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like