Rusija vrlo brzo može isporučiti Siriji suvremene protuzračne sustave

Ruski mediji danas prenose riječi predsjednika ruskog Vijeća Federacije po pitanju obrane i sigurnosti Viktora Ozerova, prema kojima Rusija može vrlo brzo Siriji isporučiti nužne količine protuzračnih sustava, ukoliko se o tome postigne sporazum.

Već ranije je sirijski predsjednik Bashar al-Asad u intervjuu za RIA Novosti kazao, kako je Damask zainteresiran za PZO sustav posljednje generacije (S-400, op. GN.), i da se pregovori po tom pitanju između ministarstava obrane Sirije i Rusije vode gotovo svakodnevno. Pritom je izjavio kako su teroristi uništili više od pola sirijskih PZO sustava i da su nove isporuke tih suvremenih sredstava državi prijeko potrebne.

“Необходимые объемы (систем ПВО) могут быть поставлены в приоритетном порядке, это не потребует дополнительной нагрузки на оборонную промышленность”, — сказал Озеров.

Viktor Ozerov je izjavio kako u tim isporukama „ništa ne bi bilo senzacionalno, s obzirom na činjenicu da se Sirija nalazi u stanju borbe protiv terorizma i da joj Rusija u tome pomaže“. „To neće kršiti propise međunarodnog prava i VS UN-a, sustavi PZO nisu ofanzivno već obrambeno oružje“, naglasio je ruski političar.

Geopolitika.News podsjeća, kako se pitanje jačanja sirijske protuzračne obrane pokrenulo neposredno nakon američkog napada krstarećim raketama na sirijsku zrakoplovnu bazu „Shaayrat“, 7. travnja o.g. Tada su ruski državni i vojni dužnosnici jasno dali do znanja kako namjeravaju osnažiti sirijske protuzračne snage, o čemu se u tišini govorilo još i nakon odnedavno započetih sve učestalijih eskapada izraelskih vojnih zrakoplova unutar sirijskog zračnog prostora i njihovog razračunavanja s proiranskim oružanim skupinama, prije svih libanonskim „Hezbollahom“. To je i bila jedna od glavnih tema sastanka ruskog predsjednika Putina i izraelskog premijera Netanjahua, održanog u ožujku, u ruskom glavnom gradu. Ruska strana tada je jasno iskazala nezadovoljstvo takvim izraelskim ponašanjem i zatražila buduću koordinaciju aktivnosti u sklopu rusko-izraelskog mehanizma za sprječavanje incidenata u Siriji, uspostavljenog odmah nakon početka ruske zračne intervencije na poziv sirijske vlade, krajem rujna 2015. godine.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like