Rusija zabranila rad tri udruge iz Njemačke

Rusija je označila rad tri udruge iz Njemačke “nepoželjnim” na njenom teritoriju. Iz ureda glavnog tužitelja obavijestili su da “aktivnosti ove tri organizacije ugrožavaju temelje ustavnog poretka i sigurnosti Ruske federacije”, prenosi Interfax.

Te tri nevladine organizacije su “Forum Russischsprachiger Europaer”, “Zentrum fur die Liberale Moderne” i “Deutsch-Russischer Austausch”

Iz ureda tužitelja još su rekli kako će te tri udruge biti dodane na već postojeć popis nepoželjnih udruga i tako će ih biti sveukupno 34.

Dvije od tri zabranjene udruge, prema informaciji Euronews-a sudjeluju u Sanktpetersburškom dijalogu, njemačko-ruskom forumu koji “spaja civilna društva, think-tank udruženja i rukovoditelje” iz ove dvije države.

“Ništa u vezi njihovog djelovanja ne može izazvati sumnju ili opravdati ovakav drastičan potez. Pozivam Rusiju da promijeni odluku i potakne slobodnu razmjenu u civilnom društvu. Predstavnici civilnog društva moraju moć djelovati bez kriminalizacije.”- kazao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas za AP.

Komentari

komentar
You may also like