Rusija zabranila ulazak u zemlju desecima britanskih novinara i osoba iz obrambene industrije

Rusija je zabranila desecima britanskih novinara, predstavnika medija i obrambenih osoba ulazak u zemlju, priopćilo je u utorak ministarstvo vanjskih poslova, izvještava Reuters.

U potezu za koji je Moskva rekla da je odgovor na zapadne sankcije i “širenje lažnih informacija o Rusiji”, osobno je zabranjen ulazak 29-orici novinara i članova britanskih medijskih organizacija poput BBC-a, emitera Sky News i novina Guardian i Times. Još 20 britanskih osoba za koje je Moskva rekla da su povezani s obrambenom industrijom također je zabranjen ulazak u Rusiju.

“Britanski novinari koji se nalaze na popisu uključeni su u namjerno širenje lažnih i jednostranih informacija o Rusiji i događajima u Ukrajini i Donbasu”, navodi se u priopćenju ministarstva. “Svojim pristranim procjenama doprinose i raspirivanju rusofobije u britanskom društvu.” Popis uključuje visokoprofilirane novinare, voditelje vijesti, urednike i više menadžere, uključujući glavne urednike Timesa, Daily Telegrapha, Independenta i Guardiana. Moskva je obećala osvetiti se za strane sankcije protiv ruskih dužnosnika i zabrane ruskih medija u inozemstvu. Već je zabranjen ulazak desecima američkih i kanadskih dužnosnika i novinara.

“To je tužno, ali nije sasvim iznenađujuće”, rekao je Mark Galeotti, stručnjak za Rusiju koji je se našao na popisu. Pisac Guardiana Shaun Walker, koji je proveo više od desetljeća kao dopisnik tih novina iz Moskve, napisao je na Twitteru da je “vrlo čudan/tužan osjećaj biti stavljen na njihov popis sankcija zajedno s drugim britanskim kolegama”.

Britanski regulator za medije oduzeo je RT-u dozvolu za emitiranje u ožujku, rekavši da se ne može pridržavati pravila nepristranosti u britanskim kodeksima za emitiranje zbog svojih veza s ruskom državom, koja je poslala vojnike u Ukrajinu i ugrozila neovisno novinarstvo. Tjedan dana nakon što je poslala svoje oružane snage u Ukrajinu, Rusija je donijela zakon kojim se izriče zatvorska kazna do 15 godina zbog namjernog širenja “lažnih” vijesti koje su u suprotnosti s vladinim izvještajima o vojnima aktivnostima. Reuters piše da obični Rusi imaju malo pristupa neovisnom izvještavanju u svojoj zemlji jer su gotovo svi značajni mediji koji odstupaju od vladine politike zatvoreni u posljednjih nekoliko godina.

Moskva je također izdala zabranu ulaska za 20 osoba za koje je rekla da su povezane s britanskim obrambenim establišmentom i stoga odgovorne za isporuku zapadnog oružja Ukrajini. Među njima su bili načelnik mornaričkog stožera admiral Benjamin Key i viši ljudi u obrambenim i zrakoplovnim tvrtkama BAE Systems i Thales UK.





 

Komentari

komentar





You may also like