Rusija zadržava drugo mjesto među državama izvoznicama oružja

Potpredsjednik ruske vlade Jurij Borisov, najavio je danas očuvanje izvoznih količina ruskog naoružanja, „usprkos činjenici da su zemlje“, koje su ruski glavni partneri u sferi vojno-tehničke suradnje, „pod najmoćnijim pritiskom Sjedinjenih Država“. Kazao je kako Rusija nastavlja zadržavati drugo mjesto među državama izvoznicama naoružanja i da ruski izvoz oružja „ostaje na stabilnoj razini – 15 milijardi dolara“.

Ovoj vijesti treba pridodati i onu prema kojoj Rusija i Bjelorusija nastavljaju jačanje političke i vojne suradnje i koja govori o novoj velikoj zajedničkoj vojnoj vježbi dviju zemalja.

Prema navodima ruskih medija, koje prenose riječi ruskog ministra obrane Sergeja Šojgu, zajedničke vježbe Rusije i Bjelorusije “Savezni štit” postat će ključni događaj 2023. godine. Šojgu je to izjavio nakon analize rezultata zajedničkog kolegija vojnih ministarstava dviju zemalja.

“Sumirani su i odobreni rezultati zajedničkih aktivnosti naših obrambenih resora od 2019. do 2021. godine, planiraju se mjere za osiguranje vojne sigurnosti do 2024. godine, a odgovarajući plan je odobren. Najambiciozniji događaj predviđen ovim dokumentom bit će zajednička vježba Savezni štit koja će se održati 2023. godine”, kazao je ruski ministar obrane.

Također je govorio o nastavku razvoja suradnje na području nuklearne, kemijske i biološke zaštite, elektroničkog ratovanja i navigacijske potpore, kao i razvoju programa Saveza dviju država do 2026. godine i osiguranja regionalne grupacije vojnika dviju zemalja.

Komentari

komentar





You may also like