Rusija zahtjeva odgovore zbog upada grčkih specijalaca na ruski brod u Sredozemnom moru

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova tražit će iscrpna pojašnjenja u svezi s nenajavljenim pretraživanjem ruskog teretnog broda Adler od strane specijalnih snaga grčke mornarice u Sredozemnom moru, u sklopu pomorske operacije IRINI, izjavila je glasnogovornica ruskog MVP Maria Zaharova.

Prije njenog komentara spomenutog incidenta od 13. siječnja (o kojem smo izvijestili i na našem portalu, vidi poveznicu ispod teksta) podsjećamo na sam događaj: grčki mediji prvi su izvijestili kako su se specijalne snage grčke mornarice nenajavljeno iskrcale na ruski teretni brod Adler u Sredozemnom moru pod sumnjom da se u njemu prevozi oružje koje Rusija dostavlja u Libiju koja je pod međunarodnim oružanim embargom. Grčki vojni brod počeo je progoniti Adler, nakon čega su se vojnici na njega i iskrcali radi obavljanja provjere. Kazano je da se posada Adlera složila s provjerom brodskog tereta, kao i to, da vojska nije uspjela pronaći ništa zabranjeno ili sumnjivo, i da se „s tim u svezi incident može smatrati riješenim”. Misija EU na Twitteru je ovaj događaj nazvala “prijateljskim” pregledom broda u sklopu operacije IRINI, koja ima za cilj zaustaviti ilegalne isporuke oružja u Libiju.

Evo današnjeg komentara glasnogovornice ruskog MVP na tu temu:

„Skrenuli smo pozornost na medijska izviješća  o pretrazi ruskog broda Adler u Sredozemnom moru, koju je izvršila grčka mornarica, navodno djelujući u sklopu pomorske operacije EU „Irini“. U kontaktima s grčkim službenim vlastima razjašnjavamo okolnosti incidenta u kojem nam puno toga ostaje nejasno. Posebno zahtijevamo pojašnjenje na temelju kojih se međunarodno-pravnih normi i konkretnih podataka smatralo da je moguće izvršiti inspekciju ruskog plovila, kao i jesu li poštivani međunarodni postupci inspekcije brodova na otvorenom moru predviđeni u takvim slučajevima ”, izjavila je Zaharova.

Ako stvarno govorimo o djelovanju grčke mornarice u sklopu “IRINI-ja”, onda treba podsjetiti da je ova operacija bila raspoređena u Sredozemno more na temelju rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, jasno utvrđujući njezinu ulogu u provođenju UN-ovog embarga na oružje protiv Libije. Kazala je Zaharova.  Stavak 3. UNSCR 2292 omogućava državama članicama UN-a, uključujući one koje djeluju preko regionalnih organizacija, inspekciju brodova na otvorenom moru u blizini obale Libije ako postoje opravdani razlozi za sumnju da nose oružje i slični materijal. Međutim, to zahtijeva u dobroj vjeri prethodni pristanak države zastave za provođenje potrage, kazala je glasnogovornica ruskog MVP.

„U više smo navrata istaknuli u kontaktima s europskim strukturama u Bruxellesu i zainteresiranim državama članicama EU-a da je nužno osigurati potpunu usklađenost operacije IRINI s međunarodnim pravom, kao i okvirom uspostavljenim VS UN-a 2292. Operacija ne može biti usmjerena na ‘kažnjavanje’ bilo koje libijske stranke ili, naprotiv, stvaranje prednosti za drugu’, objasnila je Zaharova i dodala da bi “njezino radno područje trebalo pokrivati ​​vode na otvorenom moru duž cijele obale zemlje”.





Na temelju rezultata bilo kakvih inspekcija, zapovjedništvo operacije IRINI dužno je nadležnom odboru Vijeća sigurnosti UN-a dostaviti detaljne informacije u kojima se objašnjavaju razlozi inspekcije, radnje poduzete za dobivanje suglasnosti države pod čijom je zastavom brod, i rezultati takve inspekcije. Drugačiji pristup ukazao bi na netransparentnu prirodu IRINI-jevih aktivnosti …, naglasila je Zaharova.

“S obzirom na gore navedeno, nastavit ćemo tražiti sveobuhvatna pojašnjenja o biti onoga što se dogodilo. Mislim kako nema potrebe reći da će ponašanje EU u ovoj situaciji biti dobar test stvarne spremnosti i sposobnosti Bruxellesa da zapravo slijedi općeprihvaćene norme međunarodnog prava, a ne ih preoblikovati u neka “pravila” vlastitog izuma “, zaključio je ruska diplomatkinja.

Top vijest: Grčki specijalci iskrcali se na ruski brod pod sumnjom da nosi oružje u Libiju!





 

Komentari

komentar

You may also like