Rusija: Zapad mora prestati ‘poticati provokacije’ da spriječi nuklearnu katastrofu

Rusija je u srijedu rekla da je njezin najvažniji prioritet izbjeći nuklearni sukob između svjetskih nuklearnih sila, no optužila je zapad da “potiče provokacije oružjem masovnog uništenja”, javlja Reuters.

Zapadne prijestolnice rekle su da Moskva stoji iza pojačane nuklearne retorike otkad je Rusija napala Ukrajinu u veljači, nedavno opet optuživši Kijev da planira upotrijebiti ‘prljavu bombu’ ne potkrijepivši to dokazima.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se boji da se pet deklariranih nuklearnih sila njiše “na rubu izravnog oružanog sukoba” i da zapad mora prestati “poticati provokacije oružjem masovnog uništenja koje može voditi katastrofalnim posljedicama”.

“Čvrsto smo uvjereni da je u sadašnjoj kompliciranoj i turbulentnoj situaciji, izazvanoj neodgovornim i drskim postupcima u svrhu potkopavanja naše nacionalne sigurnosti, najvažnija zadaća izbjeći svaki vojni sukob nuklearnih sila”, priopćilo je rusko ministarstvo.

Moskva je ustvrdila da stoji uz zajedničku deklaraciju objavljenu zajedno sa Sjedinjenim Državama, Kinom, ¸Ujedinjenim Kraljevstvom i Francuskom u siječnju kojom se potvrđuje njihova zajednička odgovornost za izbjegavanje nuklearnog rata. “U potpunosti potvrđujemo svoju predanost zajedničkoj izjavi čelnika pet država s nuklearnim oružjem o sprečavanju nuklearnog rata i izbjegavanju utrke u naoružanju od 3. siječnja 2022.”, priopćilo je ministarstvo.

Rusija: Raspoređivanje nuklearnog oružja u Europi snizilo bi ‘nuklearni prag’





Komentari

komentar





You may also like