Rusija počela serijsku proizvodnju hiperzvučnih projektila Cirkon za mornaricu

Ruska vojno-industrijska korporacija MIC NPO Mašinostrojenia u gradu Reutovu u moskovskoj regiji započela je serijsku proizvodnju hipersoničnih projektila Cirkon za ratnu mornaricu zemlje, rekao je za TASS upućeni izvor.

“U NPO Mašinostrojenia je u tijeku serijska proizvodnja projektila Cirkon, iako će se državna ispitivanja površinskih lansiranja ovog proizvoda nastaviti”, naveo je izvor. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je 3. studenog da su ispitivanja hipersonične krstareće rakete Cirkon pri kraju i da će od sljedeće godine početi stizati u rusku mornaricu. Ministar obrane Sergej Šojgu izvijestio je Putina 18. studenog o uspješnom probnom lansiranju hipersonične rakete Cirkon u Bijelom moru.

Izvor iz domaće obrambene industrije rekao je TASS-u ranije ovog tjedna da će se razvojni testovi hipersonične rakete iz podmornica nastaviti nakon dva uspješna lansiranja s modificirane podmornice na nuklearni pogon Perm projekta 885M (Yasen-M). Dana 4. listopada, podmornica na nuklearni pogon Severodvinsk po prvi je put probno ispalila hipersonične projektile Cirkon sa svoje površine u Bijelom moru.

U kolovozu 2021. na međunarodnom sajmu naoružanja Army 2021 potpisan je ugovor o isporuci hipersoničnih projektila Cirkon ruskim vojnicima. Višenamjenska hipersonična raketa Cirkon namijenjena je za gađanje morskih i kopnenih ciljeva. Hipersonične krstareće rakete Cirkon su sposobne letjeti brzinom od 9 Macha (devet puta veća od brzine zvuka) i pogoditi ciljeve na udaljenosti većoj od 1000 km, a nose bojeve glave do 400 kg. Rusija namjerava svoje podmornice i površinske brodove opremiti ovim raketama. Modificirana podmornica Perm, koja je peta podmornica projekta 885M na nuklearni pogon, bit će prvi redoviti nosač hipersoničnih projektila. Podmornica bi trebala ući u službu ruske mornarice 2025. godine. Brodogradilište Sevmaš (dio Ujedinjene brodogradnje) trenutno gradi šest podmornica projekta 885M.

Komentari

komentar





You may also like