Rusija započinje s namjernim smanjenjem proizvodnje nafte

Rusija od ožujka počinje smanjivati ​​proizvodnju nafte za 500 000 barela dnevno. Prema riječima potpredsjednika ruske vlade Aleksandra Novaka, Rusija je dobrovoljno napravila izbor, bez konzultacija sa zemljama OPEC+, prenosi TASS.

Novak je objasnio je da će smanjenje utjecati samo na proizvodnju nafte, ali ne i na plinski kondenzat. Proizvodna kvota ravnomjerno će se raspodijeliti među naftnim kompanijama ovisno o njihovoj razini proizvodnje. Novak je ranije rekao da je Rusija do sada donijela odluku o dobrovoljnom smanjenju proizvodnje sirove nafte za 500 000 barela dnevno samo za ožujak.

“Vidjet ćemo kako će se odvijati situacija na tržištu i ovisno o tome će se donositi odluke”, rekao je dodavši da je “sadašnja odluka donesena tek za ožujak”. U međuvremenu, izvor iz industrije precizirao je da će se smanjenje proizvodnje izračunati iz stvarnog obujma proizvodnje, a ne iz ruske proizvodne kvote prema sporazumu OPEC+. Prema međunarodnom dogovoru, od studenog 2022. Rusija bi trebala proizvoditi 10 478 milijuna barela dnevno. U siječnju 2023., kako je ranije rekao Novak, Rusija je proizvodila približno 9.8-9.9 milijuna barela dnevno.

OPEC+ je skupina od 23 zemlje izvoznice nafte koja se redovito sastaje kako bi odlučila koliko će sirove nafte prodati na svjetskom tržištu. U središtu ove skupine je 13 članica OPEC-a (Organizacija zemalja izvoznica nafte), koje su uglavnom zemlje Bliskog istoka i Afrike.

Komentari

komentar





You may also like