Rusija zatvara dijelove Crnog mora za plovidbu stranih brodova na rok od 6 mjeseci

Rusija će danas, 24. travnja, proglasiti suspenziju prava kretanja stranih vojnih brodova i drugih brodova stranih država na rok od šest mjeseci u tri regije Crnog mora, navodi se u biltenu Odjela za plovidbu i oceanografiju ruskog Ministarstva obrane, a prenose ruski mediji. Prema važećim pravilima, odjel je tu informaciju službeno objavio još 14. travnja.

“Od 21:00 sati 24. travnja do 21:00 sati 31. listopada obustavlja se ostvarivanje prava slobodnog prolaska teritorijalnim morem Ruske Federacije za strane ratne brodove i druge državne brodove”, kaže se u dokumentu.

Za to će razdoblje biti zatvoren dio vodnog područja uz obalu Krima između Sevastopolja i Gurzufa, dio uz obalu poluotoka Kerč na području rta Opuk i dio u blizini zapadnog ruba poluotoka.

Odjel za plovidbu i oceanografiju izvijestio je kako se ta područja nalaze do “vanjske granice teritorijalnog mora Ruske Federacije”, a tjesnac Kerč (Kerčska vrata) i prilaz njemu ne spadaju u zabranjena područja.

Sjedinjene Države odmah su izrazile duboku zabrinutost planovima Rusije da blokira prolazak stranih brodova u nekoliko dijelova Crnog mora, nazvavši to “ničim izazvanom eskalacijom” stanja u regiji.

Ukrajina je izrazila “snažan prosvjed” zbog zatvaranja dijela vodnih područja i zatražila ukidanje ograničenja.





Ali odluka ostaje na snazi ​​i mora se provesti kako ne bi nailazila na ozbiljne protumjere od strane ruskog Ministarstva obrane, navodi se.

Ova je oduka nedvojbeno reakcija Moskve na planirane strateške vježbe SAD-a i NATO saveza Defender Europe 2021, koje će se u širem crnomorskom bazenu održati u svibnju i lipnju. U tu svrhu NATO i SAD već prebacuju velike vojne efektive na planirana odredišta. Očekuje se da na tim vježbama, Rusiji „pred nosom“, sudjeluje oko 40 tisuća vojnika, a u vježbama će aktivno sudjelovati i partnerske zemlje NATO saveza – Ukrajina i Gruzija.

 





 

Komentari

komentar

You may also like