Rusija zaustavila dotok nafte Družbom prema Poljskoj

Rusija je zaustavila dotok nafte u Poljsku naftovodom Družba, priopćio je u subotu Daniel Obajtek, izvršni direktor poljske rafinerije PKN Orlen, prenosi Reuters.

„Učinkovito osiguravamo zalihe. Rusija je zaustavila dotok u Poljsku, za što smo spremni. Iz Rusije je dolazilo samo 10 posto sirove nafte, a zamijenit ćemo je drugim izvorima“, napisao je Obajtek na Twitteru.

PKN Orlen objavio je da može u potpunosti opskrbiti svoje rafinerije morskim putem te da zaustavljanje opskrbe naftovodom neće utjecati na isporuku benzina i dizela potrošačima. Tvrtka je od veljače, nakon isteka ugovora s ruskim Rosneftom, naftu dobivala u sklopu ugovora s ruskim Tatneftom.

Cjevovod Družba izuzet je od sankcija koje je Europska unija nametnula Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Družba opskrbljuje naftom Poljsku, Njemačku, Mađarsku, Češku i Slovačku. Izostavljena je iz sankcija kako bi se pomoglo zemljama s ograničenim alternativama dobave nafte.

Orlen je nakon početka invazije na Ukrajinu i prije europskog embarga na rusku naftu koja dolazi morskim putem prestao kupovati rusku naftu i goriva. Trenutno energent nabavlja iz zapadne Afrike, sa Sredozemlja, Meksičkog zaljeva i od arapskih zemalja. Sa saudijskim ARAMCO-om Orlen ima ugovor od 2022. godine.

Zalihe morskim putem stižu do Poljske preko naftnog terminala u Gdanjsku na Baltičkom moru. Njegov kapacitet premašuje količine koje mogu preraditi poljske rafinerije i djelomično se koristi za opskrbu naftom rafinerija u istočnoj Njemačkoj koje su povezane s Družbom.

Komentari

komentar

You may also like