Rusija zbog izdaje uhitila znanstvenika koji radi na hiperzvučnom naoružanju

Rusija je uhitila Aleksandra Kuranova (73), direktora i glavnog dizajnera Instituta za istraživanje hiperzvučnih sustava (HSRI) u Sankt Peterburgu. Bit će suđen za izdaju za što mu prijeti od 12 do 20 godina zatvora. Optužuje ga se da je “stranom državljaninu” odavao tajne o tehničkim svojstvima naoružanja, prenosi Interfax. Izvor za TASS tvrdi i više od toga te navodi kako je odavao tajne “stranim službama”.

Kuranov je autor preko 120 znanstvenih članaka, a organizirano je konferencije na kojima su ruski i američki znanstvenici razmjenjivali podatke o aerodinamici i primjeni plazme u tehnologiji. No, čini se da je “razmjenjivao” i više od civilnih informacija i onih koje su bitne za razvoj svjetske znanosti. Kuranov je “održavao bliske veze s američkim kolegama”, prenosi Rossiyskaya Gazeta.

Dom i ured znanstvenika su pretražili pripadnici ruske obavještajne službe FSB. Izvor iz FSB-a je, govoreći o uhićenju Kuranova, rekao je da “istražitelji planiraju od suda zatražiti da ga zadrži dva mjeseca u pritvoru” u Moskvi. Suđenja za izdaju u Rusiji su uglavnom zatvorena za javnost.

Bavio se fizikalnim svojstvima plazme kao i ugljikovodičnim gorivima za letjelice. Još od sovjetske ere, Kuranov radi na programu Ajax kojim se razvija hiperzvučni zrakoplov.

Kada pričamo o hiperzvučnom naoružanju i tehnologijama, to se odnosi na objekte koji lete brže od 5 Machova (6200 km/h). Rusija prednjači u hiperzvučnim raketama (Avangard, Cirkon, Kinžal). Takve rakete prelaze velike udaljenosti, sposobne su brzo doći do neprijatelja i mogu nositi nuklearne bojeve glave.

Komentari

komentar
You may also like