Rusija zbog sigurnosti ipak evakuirala građane iz Afganistana

Državljani Rusije i saveznih država evakuirani su iz Afganistana po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog napete situacije u ratom razorenoj zemlji, rekao je danas glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TASS.

“Ne radi se samo o ruskim državljanima, već i o građanima nekih država članica CSTO-a [Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti] i drugih zemalja. To je evakuacija onih koji su živjeli u Afganistanu, a sada trebaju napustiti afganistanski teritorij jer je situacija tamo izuzetno napeta”, rekao je glasnogovornik u odgovoru na povezano pitanje. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je ranije u četvrtak da su tri vojna transportna zrakoplova krenula s aerodroma Chkalovsky u Afganistan kako bi evakuirali više od 380 ljudi po nalogu ruskog predsjednika. Prema podacima Ministarstva obrane, svaki od zrakoplova nosio je timove vojne medicinske pomoći koji imaju medicinsku opremu i lijekove za pomoć i potporu evakuiranima.

Dana 25. i 26. kolovoza, rusko Ministarstvo obrane već je evakuiralo preko 500 ruskih, bjeloruskih, kirgistanskih, tadžikistanskih i uzbekistanskih državljana vraćeno iz Afganistana po Putinovoj zapovijedi.

Komentari

komentar

You may also like