Rusija želi neovisni sustav osiguranja nafte s prijateljskim državama

Rusija razmatra mogućnost stvaranja novog sustava klubova uzajamnog osiguranja i reosiguranja rizika s prijateljskim državama za opskrbu ruske nafte na svjetskom tržištu, napisao je potpredsjednik vlade Aleksandar Novak u članku za časopis Energy Policy.

“Za nesmetan pristup ruskih naftnih sirovina tržištima, s prijateljskim državama razmatra se mogućnost stvaranja novog sustava klubova uzajamnog osiguranja i reosiguranja rizika trećih osoba (P&I osiguranje). Njegova glavna prednost je neovisnost u osiguranju i bankarskim uslugama u odnosu na neprijateljske zemlje te stabilnost i skalabilnost za sve vrste opskrbe”, rekao je. Prema riječima Novaka, važne komponente predloženog sustava su pitanja obrade plaćanja i povjerljivosti sudionika.

“Novi mehanizam neće biti podložan rizicima u vidu ograničenja nezakonitih sankcija. U sklopu stvaranja alternativnog sustava osiguranja prijevoza tereta veliki je potencijal korištenja bankovne garancije umjesto osiguranja za pokriće odgovornosti teretnih prijevoznika”, rekao je Novak. U sklopu uvođenja gornje granice cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu, zemlje EU su zabranile osiguranje i drugu financijsku i tehničku pomoć brodovima koji prevoze rusku naftu po višim cijenama.

Komentari

komentar

You may also like