Rusija želi zarobiti borce u željezari Azovstal u Mariupolju, kaže lokalni guverner

Rusija sprječava evakuaciju ranjenih ukrajinskih boraca iz goleme čeličane u gradu Mariupolju kako bi ih zarobila, izjavio je lokalni guverner sinoć, a prenosi ga Reuters. Ukrajinski guverner istočne regije Donjeck Pavlo Kirilenko rekao je da Rusija također blokira napore za uređenjem humanitarnih koridora drugdje u Donjecku.

Stotine boraca i dio civila skriveni su u čeličani Azovstal, njihovoj posljednjoj utvrdi u Mariupolju.”Oni žele iskoristiti priliku da zarobe branitelje Mariupolja, čiji jedan od glavnih elemenata je pukovnija Azov”, rekao je Kirilenko medijima. “Stoga ruska strana ne pristaje ni na kakve mjere evakuacije kada su u pitanju ranjeni (ukrajinski) vojnici.”

Gradsko vijeće Mariupolja priopćilo je da je oko 100 000 stanovnika grada “u životnoj opasnosti” zbog ruskog granatiranja i nesanitarnih uvjeta života. Rečeno je da je nedostatak pitke vode i hrane “katastrofalan”.

Kirilenko je kazao kako Rusija “ni jednom” nije razmatrala postignute sporazume o uspostavljanju humanitarnih koridora. S druge strane, Rusija je objavila da je Ukrajina kriva za neuspjeh pregovora o sigurnim koridorima. Kirilenko je rekao da je samo 370 000 stanovnika ostalo u dijelovima regije Donjeck pod kontrolom Ukrajine u usporedbi s 1.67 milijuna prije ruske invazije.

S druge strane, glasnogovornik ruskog predsjednika Peskov tvrdi da pregovori oko Azovstala uopće nisu upitni: “Predsjednik je sasvim jasno dao do znanja: civili mogu izaći i otići gdje god žele. Militanti moraju položiti oružje i izaći. Njihovi životi će biti sačuvani. Svim ozlijeđenim i bolesnima bit će pružena medicinska pomoć”, rekao je Peskov i dodao: “O čemu treba pregovarati u ovom slučaju?”, prenosi ga TASS.

Komentari

komentar





You may also like