Rusiju isključuju iz SWIFT-a. SAD vjeruje da Kina neće pomoći Rusiji

Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Italija, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Francuska i Europska komisija složile su se oko uvođenja novih oštrih sankcija protiv Rusije, uključujući isključenje pojedinih banaka iz SWIFT međubankovnog sustava za prijenos informacija i plaćanja . To je sinoć novinarima priopćio službeni predstavnik njemačke vlade Steffen Hebeshtreit.

“Sve ruske banke koje su već bile sankcionirane od strane međunarodne zajednice, a ako bude potrebno, i druge ruske banke bit će isključene iz SWIFT-a”, rekao je.

Osim toga, prema Hebeshtreitu, zapadni partneri “odlučili su dodatno ograničiti sposobnost ruske središnje banke da podrži rublju kroz međunarodne financijske transakcije”.

“Dogovorene sankcije također ciljaju na pojedince i subjekte u Rusiji i druge koji podržavaju rat u Ukrajini. Konkretno, to će stati na kraj mogućnosti bogatih Rusa da za sebe i svoje rođake dobiju takozvanu zlatnu putovnicu i europsko državljanstvo”, rekao je Hebeshtreit.

Osim toga, oformit će se radna skupina u kojoj će sudjelovati predstavnici SAD-a i EU-a kako bi se osigurala brza provedba sankcija i zamrznula imovina pojedinaca, njihovih obitelji i tvrtki koje su potpale pod sankcije, kazao je dalje i dodao kako su zapadne zemlje “naglasile svoju spremnost da pribjegnu novim mjerama ako Rusija ne prestane s napadom na Ukrajinu, a time i na europski svjetski poredak”.

S druge strane ruski državni mediji, prenoseći izjavu državnog financijskog regulatora, navode kako središnja državna banka Banka Rusije (naslovna foto) ima potrebna sredstva za održavanje stabilnosti financijskog sektora (info: RIA Novosti)





Napominje se da će sva sredstva klijenata na računima njima biti dostupna u svakom trenutku i da bankovne kartice također nastavljaju s radom.

Središnja banka namjerava kontinuirano bankama osiguravati gotovinsku i negotovinsku likvidnost u rubljima, a osiguran je i prijenos financijskih transakcija unutar zemlje prema bilo kojem scenariju, a osigurava ga Sustav za prijenos financijskih poruka (SPFS) Banke Rusije.

S druge strane RIA objavljuje, ppzivajući se na neimenovanog dužnosnika američke administracija, kako Sjedinjene Države vjeruju da Kina neće pomoći Rusiji u nošenju s pritiskom zapadnih sankcija.





“Posljednji znakovi upućuju na to da Kina ne dolazi u pomoć. Mislim da je jučer ili prekjučer objavljeno da Kina ograničava neke od svojih banaka u izdavanju zajmova za kupnju energetskih resursa iz Rusije”, prenosi RIA riječi tog dužnosnika.

“To bi moglo značiti da je, kao što je to bio slučaj dugi niz godina u prošlosti, Kina sklona poštivati ​​snagu američkih sankcija”, dodao je dužnosnik.

Podsjećamo: nekoliko velikih ruskih banaka potpalo je pod nove sankcije, uključujući Sberbank i VTB. Brojnim državnim tvrtkama bit će teško privući strani kapital. Uvedene su sankcije na isporuku visokotehnoloških proizvoda Rusiji. Njemačka je obustavila certifikaciju plinovoda Sjeverni tok 2. Velika Britanija zatvorila letove za Aeroflot.

Ruske vlasti priopćile su kako su unaprijed pripremile plan za nepredviđene situacije u slučaju novog vala sankcija i da će pružiti svu potrebnu potporu tvrtkama pogođenim restrikcijama, osiguravajući nesmetano funkcioniranje gospodarstva. Kako navodi RIA, ruska vlada radi na mjerama protuodgovora, no detalji još nisu poznati, osim onih o zabrani letova britanskim zračnim prijevoznicima iznad zračnog prostora Rusije.

 

Komentari

komentar

You may also like