Ruska arktička naftna podružnica Gazprom Neft stvara vlastitu privatnu vojnu tvrtku

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je 4. veljače nalog kojom dopušta tvrtki Gazprom Neft osnivanje privatne vojne tvrtke. Postojanje privatnih vojnih skupina privuklo je pozornost u Rusiji i izvan nje nakon djelovanja skupine Wagner u Africi i Ukrajini, prenosi norveški The Barents Observer.

Paravojnu postrojbu plaćenika grupe Wagner financira i posjeduje oligarh Jevgenij Prigožin koji je odslužio devet godina zatvora zbog pljačke prije nego što je uspostavio bliske veze s Vladimirom Putinom. Postoji još nekoliko manjih skupina koje djeluju kao male privatne vojske i u bliskim su vezama s ruskim Ministarstvom obrane i ruskom vojnom obavještajnom službom (GRU). Jedna takva skupina se naziva Patriot i povezana je s ministrom obrane Sergejem Šojguom.

Gazprom Neft bit će prva pravna osoba na Arktiku kojoj će formalno biti dopušteno imati vlastitu privatnu vojnu tvrtku (PMC). U odluci, premijer Mišustin ukazuje na zakon o objektima goriva i energije i daje “pravo osnivanja privatne sigurnosne organizacije” – isti naziv koji se koristi za Wagner grupu.

Gazprom Neft je podružnica Gazproma za proizvodnju nafte. Tvrtka posjeduje mnoge licence u Sibiru, uključujući polja u autonomnim područjima Jamalo-Nenets i Hanti-Mansi. Na europskom Arktiku, Gazprom Neft je vlasnik Prirazlomnoje, jedinog ruskog crpilišta nafte u istočnom Barentsovom moru. U zaljevu Ob, tvrtka upravlja terminalom “Arctic Gate” s naftom iz polja Novi Port. U zaljevu Kola, sjeverno od Murmanska, Gazprom Neft provodi prekrcaj s broda na brod supertankerom “Umba” koji prima naftu s arktičkih polja te tvrtke. Sam Gazprom Neft nije komentirao koje će zadatke nova privatna vojna tvrtka izvršavati.

Komentari

komentar





You may also like