Ruska fregata s “Cirkonima” uplovila u Južnu Afriku uoči zajedničkih vježbi Rusije, Kine i JAR

Ruska fregata Admiral Gorškov, naoružana hiperzvučnim projektilima Cirkon, pristala je u Cape Townu, u Južnoafričkoj Republici (JAR) uoči zajedničkih vojnih vježbi Rusije, Kine i Južnoafričke Republike u vodama Indijskog oceana ispred obala te zemlje. O tome izvješćuje američki CNN pozivajući se na priopćenje ruskog konzulata u Cape Townu od ponedjeljka.

“Bojni brod je stigao u matični grad na putu za Durban gdje će sudjelovati u zajedničkim pomorskim vježbama zakazanim za 17.-27. veljače”, objavio je ruski konzulat na Twitteru, a prenosi CNN.

Vježbe se održavaju u trenutku kada se približava prva godišnjica ruske invazije na Ukrajinu. To je također prilika za Moskvu da pokaže kako nije izolirana na svjetskoj pozornici, usprkos širokoj međunarodnoj osudi invazije – navodi CNN.

U siječnju su ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov južnoafrički kolega Naledi Pandor branili pomorske vježbe nakon razgovora u Pretoriji tijekom Lavrovljevog prvog posjeta Južnoj Africi od invazije na Ukrajinu.

Ranije ovog mjeseca, ruska državna novinska agencija TASS citirala je izvor blizak ruskoj obrambenoj industriji koji je rekao da će fregata Admiral Gorškov “izvesti trenažno lansiranje hiperzvučne rakete Cirkon tijekom zajedničke vježbe s južnoafričkom i kineskom mornaricom.”

Očekuje se da će zajednička pomorska vježba uključiti oko 350 pripadnika Južnoafričkih nacionalnih obrambenih snaga koji će sudjelovati zajedno s njihovim ruskim i kineskim kolegama. Ranija vježba triju mornarica održana je 2019. godine.





Ovo je prvi put da će vježbe uključivati ​​fregatu Admiral Gorškov koja nosi hiperzvučne projektile Cirkon, koje su prvi put testirane krajem 2021. godine.

Oružje dugog dometa putuje više od pet puta brže od brzine zvuka i zbog toga ga je teže otkriti i presresti – piše američki medij.

Fregata je aktivno sudjelovala u testiranju projektila, koje je dizajniralo i proizvelo Udruženje za istraživanje i proizvodnju strojeva, dio ruske korporacije za taktičke rakete, navodi ruski TASS, kojeg pak prenosi CNN.





Komentari

komentar

You may also like