Ruska fregata s krstarećim raketama „Kalibr“ plovi u Sredozemno more

Zaoštravanjem stanja u Siriji, prije svega u zoni Istočna Guta, pokraj glavnog grada Damaska, zaoštrava se politička i vojna retorika između Rusije i Sjedinjenih Država. Sve češće obje strane spominju mogućnost uporabe kemijskog oružja protiv cvilnog stanovništva, bilo od strane sirijske vojske (SAD), bilo od islamističkih skupina (Rusija), i vojne mjere koje će dvije zemlje poduzeti za kažnjavanje odgovornih počinitelja tih zločina.

U tom kontekstu sigurno se može sagledati i današnja vijest o upućivanju ruske fregate „Admiral Essen“, stacionirane u ruskoj Crnomorskoj floti, u zonu Sredozemnog mora. Taj je nedavno proizvedeni ruski brod naoružan krstarećim raketama „Kalibr-NK“, koje su već u više navrata bojno korištene protiv islamističkih snaga na sirijskoj bojišnici, bilo da su ispaljivane iz podmornica, bilo s brodova u istočnom Sredozemnom moru ili ruske flotile u Kaspijskom jezeru. Fregata „Admiral Essen“ je prije današnjeg upućivanja u Sredozemno more sudjelovala u vojnoj vježbi uništavanja protivnika raketnim sustavom „Kalibr-NK“ u plovećem režimu i manevriranju u zonama intenzivnog brodskog prometa, a vršena je i topnička paljba po morskim i zračnim ciljevima.

Podsjećamo: danas je zapovjednik Glavnog stožera ruske vojske general Valery Gerasimov izjavio, kako je rusko Ministarstvo obrane spremno odgovoriti na vojne poteze Pentagona u Siriji, ukoliko oni budu ugrožavali živote ruskih vojnika smještenih u zoni sirijskog glavnog grada Damaska. Rusija će odgovoriti vojnim potezima po raketama i sredstvima koja će rakete uporabiti, kazao je general Gerasimov.

Ruski Glavni stožer: spremni smo odgovoriti na vojne ugroze Pentagona

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like