Ruska Izvestia: Što čeka Europu bez ruske električne energije?

Odbijanje isporuke električne energije iz Rusije moglo bi dovesti do njezinog deficita u Europi i povećanja cijena od 20 posto već sredinom lipnja, tvrde stručnjaci za ruski medij Izvestia.

Takav porast moguć je u onim zemljama koje su najveće količine električne energije kupovale od Rusije, poput Finske i baltičkih zemalja. Ranije je burza električne energije Nord Pool odlučila obustaviti interakciju s državnom ruskom tvrtkom za izvoz električne energije Inter RAO-om i njezinim podružnicama. Tvrtka je potvrdila da je obaviještena o obustavi trgovine zbog rizika od nemogućnosti plaćanja ruske električne energije.

Prema riječima zamjenika glavnog ravnatelja Nacionalnog energetskog instituta Aleksandra Frolova, bez ruskih zaliha energije, Finska i baltičke zemlje mogu se suočiti s energetskim deficitom, a situacija može dovesti do nestanka struje u zajednicama i poduzećima. “Konkretno za Finsku i Baltik postoje rizici zbog obustave isporuka iz Rusije, posebno ako je ljeto vruće jer će trebati puno energije za klimatizaciju”, rekao je.

Činjenica da je rusku energiju nemoguće platiti uzrokovana je političkim razlozima, istaknuo je direktor tvrtke BitRivera Andrej Loboda. “EU već neko vrijeme posluje s Rusijom na temelju politike, dok su gospodarski i poslovni interesi sekundarni. Baltik i Finska činili su glavnu bazu za ruski izvoz električne energije”, istaknuo je. Prema riječima stručnjaka, ako te zemlje prestanu dobivati ​​energiju iz Rusije, mogle bi se suočiti s deficitom i povećanjem cijena od 20 posto do sredine lipnja. S obzirom na energetsku krizu koja je u tijeku, cijene električne energije u Europi već su dosegnule rekordne vrijednosti.

Komentari

komentar





You may also like