Suvremena ruska korveta izgorila je u brodogradilištu

Izbio je požar u brodogradilištu Severnaya Verf u Sankt Petersburgu u petak navečer na korveti “Provornuy”  (projekt 20385) koja je bila pri kraju izgradnje, piše Defense24.

Požar je bio prilično snažan, a šteta je golema, posebice zbog toga jer je riječ o skupom brodu izgrađenom sa “stealth” tehnologijom, a uvelike je bio opremljen i suvremenim borbenim sustavima. Brod je vrlo brzo trebao biti testiran, nakon čega je trebao krajem iduće godine biti prebačen u službu Ruske tihooceanske flote. Trebala je biti druga izgrađena od planiranih 6 korveta ove klase.

Video i fotografije koje su objavili ruski korisnici interneta pokazuju da je požar na korveti Provoznu izbio 17. prosinca 2021. godine oko 19 sati. Dogodilo se i nekoliko eksplozija manjih eksplozija. Brodski jarbol je potpuno uništen, kao i nadgrađe. To će značajno povećati gubitke, jer su sve radarske antene i sustavi za elektroničko ratovanje, uključujući trajno postavljene ravne rešetke, bile integrirane u ovaj jarbol.

Ruska agencija Interfax izvijestila  je 17. prosinca 2021. u 21:05 da se površina zahvaćena požarom udeseterostručila (u početku je iznosila 80 m2). Službeno je objavljeno da se “vatra proširila na 800 četvornih metara i zahvatila gotovo cijeli brod”. Požar je 17. prosinca 2021. godine lokaliziran nakon 23 sata. Moguće je da je sve iznad glavne palube uništeno. Najvjerojatnije su izgorjeli borbeni informacijski centar gdje se obrađuju informacije s brodskih radara koji se nalazi ispod podnožja jarbola i poslužiteljska soba s opremom za hitne slučajeve koja se nalazi ispod. Glavno zapovjedno mjesto broda vjerojatno se nalazilo u samom trupu i zbog toga je možda “preživjelo” požar. Izvještaji s lica mjesta tvrde da unutar čeličnog trupa nije bilo veće štete od požara.

Uzrok požara nije poznat. U gašenju je sudjelovalo 168 osoba i 42 vatrogasna vozila. Ozlijeđena su četiri vatrogasca i brodograditelja, među kojima je jedan u kritičnom stanju.

Prije požara, troškovi izgradnje su dramatično porasli nakon odluke da se u brod instalira manji AEGIS sustav na ova relativno mala plovila. Protuzračni sustav trebao je biti odgovoran za zaštitu korveta Gremyashchy od zračnih napada. Prema Rusima, ovaj bi sustav trebao omogućiti istovremenu borbu protiv čak 16 ciljeva s dometom do 400 km.





Brod je bio opremljen radarskim kompleksom Zavesa koji koristi nekoliko stacionarnih dugozidnih antena smještenih u konstrukciji jarbola. To omogućuje jednosmjerno praćenje i omogućuje češće ažuriranje informacija u usporedbi s rotirajućim antenama. Sustav omogućuje detekciju standardnih zrakoplova na udaljenosti do 300 km i zrakoplova sa stealth tehnologijom u dometu od 75 km. Korvete projekta 20385 pripremljene su ne samo za borbu protiv zračnih i morskih ciljeva, već i za napade na kopnene ciljeve. Naime, opremljene su vertikalnim lanserima za rakete kalibra “Kalibr-NK” i hipersonične rakete “Cirkon” te top s kalibrom 100 mm. Brod sadrži prostor i za jedan helikopter.

Komentari

komentar





You may also like