Ruska krstarica teško oštećena: Kijev tvrdi od njihove rakete, dok Moskva okrivljuje eksploziju streljiva

Ruska krstarica “Moskva” sinoć je teško oštećena. Riječ je o zapovjednom brodu ruske crnomorske flote.

Ukrajinsko raketiranje prouzročilo je požar na ruskoj krstarici “Moskvi”, priopćile su u srijedu navečer ukrajinske vlasti. “Rakete Neptun koje štite Crno more prouzročile su veliku štetu na tom ruskom brodu”, rekao je guverner Odeske oblasti na jugu, Maksim Marčenko, prenosi AFP.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič potvrdio je na YouTubeu ukrajinske napade na brod, ali nije otkrio njegov položaj. “Brzo gori. Sada. Uz ovako uzburkano more ne zna se kad će pomoć moći stići do njih”, rekao je istaknuvši da je na brodu “510 članova posade”.

Ubrzo se javila i Moskva. Ruska krstarica Moskva “teško je oštećena” u eksploziji streljiva koju je prouzročio požar, izvijestila je agencija RIA, pozivajući se na ministarstvo obrane. “Zbog požara je eksplodiralo streljivo na raketnoj krstarici Moskvi. Brod je teško oštećen. Posada je u cijelosti evakuirana i vodi se istraga kojom će se utvrditi uzrok požara”, priopćilo je ministarstvo. Ruska strana također nije navela lokaciju incidenta.

Krstarica Moskva sudjelovala je u prvim danima ruskog napada. Sudjelovala je u napadu na Zmijski otok u Crnome moru, blizu rumunjske granice, u kojemu je zarobljeno 19 pripadnika ukrajinske ratne mornarice koji su poslije razmijenjeni za ruske zarobljenike.

Krstarica Moskva je i glavni brod klase Atlant. Riječ je  krstarici s navođenim projektilima. Riječ je o brodu dugačkom 186 metara. Iako je brod porinut 1979., plovio je do 1990. Nakon temeljite modernizacije i renovacije, ponovno je ušao u službu mornarice 2000. godine. Moskva je naoružana nizom protubrodskih i protuzračnih projektila, kao i torpedima, topovima te proturaketnim obrambenim sustavom (brodska verzija S-300). Zanimljivo je da je ovaj brod već pogođen projektilom 2008. od strane gruzijske mornarice u Crnom moru, ali nije pretrpio značajna oštećenja.

Ukoliko je riječ o posljedicama ukrajinskog napada, ovo nije prvi veći brod oštećen od ukrajinske vojske. Dana 24. ožujka, mjesec dana od početka ruskog napada na Ukrajinu, ukrajinska ratna mornarica je objavila da je uništila brod za prijevoz ruskih snaga usidren u Berdjansku, blizu Mariupolja, na Azovskome moru.

 

Komentari

komentar

You may also like