Ruska nafta uvijek nađe put: ruske tankere željno očekuju u Nizozemskoj

Proturuske sankcije, ovaj ili onaj energetski paket, prijetnje embargom na naftu i plin, sve su to u pravilu (barem do sada) obične trice i igre za javnost u kojima sudjeluju svi: SAD, EU i Rusija – svatko iz svojih interesa. Ruska nafta, jednostavno, uvijek pronađe svoj put na “kolektivni Zapad”, o čemu svjedoči i slijedeća vijest:

Nizozemski lučki radnici odbili su raditi s jednim ruskim brodom koji je prevozio plinski kondenzat koji je pokušao pristati u Amsterdamu tijekom vikenda, ali je drugom brodu dozvoljeno iskrcavanje, objavila je u nedjelju nizozemska televizija NOS.

Tanker CB Caribic uspio je pristati i iskrcati svoj teret jer sindikat FNV-a nije pozvao na bojkot, priopćio je NOS.

‘Više brodova stiže u nizozemske luke i prevoze rusku naftu (navodno čak njih 8, op. GN.), ali sve dok nisu obuhvaćeni sankcijama, malo možemo učiniti’, rekla je Asmae Hajjari iz sindikata lučkih radnika FNV Havens.

Raniji poziv da se ne iskrcava brod Sunny Liger bio je gesta solidarnosti prema švedskim lučkim radnicima koji su to odbili učiniti, kazala je.

Taj potez podržalo je gradsko vijeće. Sunny Liger trenutačno je na sidrištu 35 kilometara od nizozemske obale, a vlasnik MSEA odbio je komentar. I Sunny Liger i CB Caribic ukrcali su svoj teret u ruskoj luci Primorsk kao i dva druga broda, Clear Stars i Eikeviken, koji sada idu za Rotterdam.





Uvoz ruske nafte u Nizozemsku nije zabranjen sankcijama EU-a, ali brodovima koji plove pod ruskom zastavom, ili koji su očito povezani s Rusijom, nije dozvoljen privez, osim ako prevoze hranu, naftu ili plin. Sunny Liger i Clear Stars plove pod zastavom Marshallovih otoka, Eikeviken je norveški, a CB Caribic portugalski.

Prema NOS-u, ruska nafta je važna za Amsterdam: do kraja 2021. četvrtina svih naftnih derivata uvezenih u Nizozemsku dolazila je iz Rusije.

Rekli bismo, ruska nafta uvijek pronađe svoj put. Nije nikakvo čudo. Veliki broj svjetskih energetskih analitičara smatra kako bi bojkot ruske nafte „zaustavio svijet“ tj. doveo do potpunog poremećaja opskrbe, cjenovnog šoka i golemih problema za svjetsku industriju i ekonomiju u cijelosti.





Podsjećamo također da EU upravo priprema 6. sankcijski paket Rusiji u kojem  se razmatra bojkot uvoza ruske nafte, eventualno uz izuzetke za pojedine članice koje o njoj snažno ovise.

Danas je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao uredbu kojom od ruske vlade nalaže sastavljanje popisa fizičkih i pravnih osoba sa spiska Rusiji neprijateljskih zemalja s kojima će biti zaustavljene sve transakcije, kao i izvoz ruskih sirovina i proizvoda. Više o toj vijesti možete pročitati na poveznici ovdje ili ispod teksta. Sa zanimanjem se iščekuje o kome će se raditi i što će im sve biti zabranjeno izvoziti.

Putin potpisao uredbu o ekonomskim mjerama protiv neprijateljskih zemalja

 

Komentari

komentar

You may also like