Ruska obavještajna služba SVR: SAD vrše pritisak na EU da se suprotstave Rusiji

Sjedinjene Države pojačale su pritisak na svoje europske saveznike da obuzdaju Rusiju, priopćeno je danas iz ruske Vanjske obavještajne službe – SVR, a vijest prenose ruski mediji.

“Prema dobivenim informacijama, zapadni diplomatski zbor u Ukrajini bilježi pojačanu aktivnost Sjedinjenih Država kako bi pridobili potporu europskih saveznika u odvraćanju Rusije. Štoviše, tonalitet takvog dijaloga postaje sve oštriji”, navodi SVR.

Izaslanici Washingtona i Londona pokušali su posijati paniku, “nastavljajući manipulirati lažnim informacijama o nadolazećoj punoj ruskoj invaziji Ukrajine i naknadnoj ruskoj okupaciji ukrajinskog teritorija”.

“Diplomatski zbor zemalja EU je u konfuziji… U Europi danas ne vide izglede pretvaranja Ukrajine u civiliziranog predvidljivog partnera”,  navodi se u današnjem priopćenju ruske obavještajne službe.

Zanimljivo je kako je isti dan na sličnu temu reagiralo i rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Ono je objavilo svoj odgovor na, kako se navodi, “Mitove o odnosima Rusije i Saveza” koje je pripremio NATO savez.

Ti su „mitovi“, kako se navodi, slijedeći:





  1. da Moskva nije zainteresirana za dijalog sa Sjevernoatlantskim savezom, pri čemu rusko MVP podsjeća kako Moskva nije učinila ništa da pogorša odnose s tim vojnim savezom, već da je upravo NATO prekinuo suradnju s Ruskom Federacijom 2014. godine;
  2. da Rusija destabilizira situaciju u euroatlantskom području, što rusko MVP demantira krizom povezanom s Ugovorom o nuklearnim raketama srednjeg dometa iz kojeg su se SAD prve povukle usprkos htjenju Moskve za njegovim produljenjem;
  3. tvrdnja da je NATO obrambeni savez čije širenje ne prijeti Rusiji, što rusko MVP demantira činjenicom da se trenutačno u Europi već nalazi više od 200 vojnih objekata SAD-a i NATO saveza i da oni na istoku EU stvaraju infrastrukturu za skladištenje teške vojne opreme, pri čemu kritiziraju Rusiju što pokušava ojačati svoju sigurnost i to na svom teritoriju.

Komentari

komentar

You may also like