Ruska pravoslavna crkva osuđuje pretres samostana u Kijevu

Ruska pravoslavna crkva rekla je da su pretresi koje su provele ukrajinske sigurnosne službe u pravoslavnom samostanu u glavnom gradu Kijevu bili “čin zastrašivanja”. “Kao i mnogi drugi slučajevi progona vjernika u Ukrajini od 2014., ovaj čin zastrašivanja vjernika gotovo će sigurno proći nezapaženo od strane onih koji sebe nazivaju međunarodnom zajednicom za zaštitu ljudskih prava”, rekao je glasnogovornik ruske crkve Vladimir Legoida, prenosi ga RIA.

Ukrajina je priopćila da je izvela pretrese kompleksa Kijevsko-pečerske lavre zapravo dio protuobavještajnih mjera, inzistirajući da su provedene u skladu sa zakonom. Riječ je o samostanu starom oko tisuću godina. Ukrajinski SBU je priopćio da je pretres dio operacija za suzbijanje navodnih “subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi”. U priopćenju se dodaje da Kijev ima za cilj “spriječiti korištenje lavre kao središta ‘ruskog svijeta'” i osigurati da se prostori ne koriste za skrivanje “diverzantskih i obavještajnih skupina” i za skladištenje oružja.

Prostrani kompleks je kulturno blago, ali je i sjedište krila ukrajinske pravoslavne crkve koje podržava Rusija, poznatog kao Moskovska patrijaršija. Smješten južno od gradskog središta Kijeva, samostan iz 11. stoljeća nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, a prije je bio pod jurisdikcijom Moskve. Ukrajina je prekinula crkvene veze s Rusijom ubrzo nakon početka sukoba u veljači.

Komentari

komentar

You may also like