(Video) Ruska podmornica-dron „Poseidon“ počinje testiranje u jesen 2020. g.

Foto: Russian Defense Ministry’s press service

U utorak, 26. svibnja, agencija RIA Novosti priopćila je kako će prvo praktično puštanje u pogon ruske podmornice-drona pod nazivom „Poseidon“ biti obavljeno u jesen ove godine. Ova je informacija dobivena iz izvora unutar ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

„Poseidon“ (vidi naslovnu fotografiju) će biti porinut u more iz nuklearne podmorniceBelgorod“, koja je će biti prvi, privremeni nositelj tog najnovijeg ubojitog oružja bez konkurencije u svijetu, predstavljenog prije cca dvije godine u čuvenom obraćanju ruskog predsjednika Vladimira Putina zastupnicima ruskog parlamenta i istaknutim političkim i društvenim djelatnicima te zemlje, uz pomoć animacijskog prikaza, zajedno s drugim inovacijskim oružjima poput rakete zrak-zemlja „Kinzhal“, ili interkontinentalne rakete „Avangard“ (koje su od tada već ušle u sastav ruskih oružanih snaga), što je odmah izazvalo podsmjeh pojedinih zapadnih medija, koji su smatrali kako se radi o još jednom ruskom propagandnom činu. Međutim, pojedini profesinonalci unutar Pentagona već su tada upozoravali na svu ozbiljnost situacije, ukazujući, kako će Rusija najnovijim obrascima svoje vojne tehnologije zadobiti stratešku prednost nad SAD-om, barem na određeno vrijeme s obzirom kako takvim tipovima naoružanja američka vojska još ne samo ne raspolaže, već nisu niti u fazi planiranja.

Posebnu pozornost tada je izazvala upravo spomenuta podmornica-dron, za koju spomenuti ruski medij navodi kako još nije sklopljena u jedinstvenu cjelinu, već da se „obavljaju testiranja njezinih pojedinačnih djelova i agregata“. Stvarni i konačni nositelj „Poseidona“ bit će atomska podmornica iz projekta 098531 „Khabarovsk“, koja će idućih mjeseci biti porinuta u more, a testiranja će trajati oko dvije godine. (pogledaj video ispod teksta)

Podsjećamo: u spomenutom javnom obraćanju iz 2018.g., Putin je kazao kako će ova podmornica-dron moći nositi klasično i nuklearno punjenje, što će joj omogućiti uništavanje širokog spektra ciljeva, poput grupacija brodova na čelu s nosačima zrakoplova, kao i obalnih utvrđenja i infrastrukture. A zbog svojih malih dimenzija i manevarskih sposobnosti izbjegavanja podmorskog reljefa moći će se kretati bešumno i uz samo morsko dno te biti praktički nevidljiva za suparničke podmornice.

Taktičke i tehničke karakteristike atomske podmornice klase „Khabarovsk“ službeno se ne objavljuju. Prema podacima iz otvorenih izvora, njezina nosivost iznosi oko 10 tisuća tona, brzina 30 do 32 čvora, dubina zarona 500 metara, autonomna plovidba do 120 dana, a posada će se sastojati od najmanje 100 mornara dočasnika i časnika.
 

Komentari

komentar

You may also like