Ruska vlada razradila pravila za plovidbu stranih brodova Sjevernim morskim putom

Strani vojni brodovi morat će se Rusiji najavljivati 45 dana ranije i obvezno na palube uzimati ruske navigatore.

Ruska vlada razradila je pravila plovidbe za strane vojne brodove kroz Sjeverni ledeni put, navodi danas ruski medij „Izvestya“ pozivajući se na dokument u posjedu njihove redakcije. Također se navodi kako su za Sjeverni morski put (koji uvelike smanjuje duljinu plovidbe između Istoka i Zapada u odnosu na plovne rute koje se uobičajeno koriste) zainteresirane i Sjedinjene Države, koje izjavljuju kako Rusija nema pravo „tamo diktirati svoje uvjete“, ali s primjenom novih pravila stanje se može potpuno promijeniti.

Prema informacijama ruskog medija, u buduće će strani vojni brodovi 45 dana ranije morati Rusiji najavljivati svoju namjeru za prolazak Sjevernim morskim putom, a na palube uzimati ruske navigatore. U slučaju ne poštivanja tih pravila, Rusija može primijeniti izvanredne mjere, uključno i zarobljavanje i uništenje broda.

Ova pravila donešena su zbog „aktivizacije u Arktičkoj zoni vojno-pomorskih aktivnosti različitih država“. Ona su usmjerena „na zaštitu ekologije i brodske trgovine“, navodi ruski medij. 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like