Ruska vlada sastavlja popis neprijateljskih zemalja

Ruska vlada sastavit će popis neprijateljskih zemalja. Prema riječima čelnika ruskog Ministarstva vanjskih poslova Sergeja Lavrova, vlada  ima relevantne upute. Kriteriji prema kojima će se sastaviti ovaj popis sasvim su razumljivi, dodao je.

“Mislim kako neće trebati dugo čekati”, citirale su RIA Novosti ruskog ministra, koji je odvojeno naglasio ulogu Velike Britanije u održavanju “neprijateljskog” odnosa prema Rusiji.

“Što se tiče odnosa između Rusije i Europe, mislim da, kao i prije, Britanci igraju aktivnu, vrlo ozbiljnu subverzivnu ulogu. Napustili su Europsku uniju, ali u tom pogledu nije bilo primijećeno smanjenje njihove aktivnosti”, kazao je Lavrov.

Ruski šef diplomacije ovu je izjavu dao u pozadini napetosti u diplomatskim odnosima Rusije s nizom zemalja Zapada.

Podsjećamo: 15. travnja Sjedinjene Države uvele su nove sankcije protiv Rusije i uz to najavile protjerivanje 10 ruskih diplomata; Češka je najavila protjerivanje 18 ruskih diplomata koji su optuženi za ilegalne obavještajne aktivnosti, a Moskva je prozvana i kao organizator eksplozije u skladištu oružja u Vrbetici 2014. g.; Poljska, Slovačka, baltičke zemlje i Bugarska također su najavile najavile protjerivanje ruskih diplomata.

Rusija je odgovorila na identičan način, najavom protjerivanja diplomata tih zemalja sa svoga teritorija. Što se tiče odnosa sa Sjedinjenim Državama, Lavrov je ranije izjavio kako je Moskva više puta predlagala opcije za njihovu normalizaciju, ali da Washington “i dalje klizi nizbrdo“.





 

Komentari

komentar





You may also like