Ruska vojska 20 puta nadmoćnija topništvom od ukrajinske i sve je više ukrajinskih dezertera: obavještajno izvješće

Prema britanskim obavještajnim podacima, ukrajinske snage 20 su puta slabije u topništvu i 40 puta slabije u streljivu od ruskih snaga, prenosi The Independent koji je izvješće navodno vidio, ali ono nije objavljeno javno.

Također, po prvi puta se pojavljuju informacije o dezertiranju ukrajinskih vojnika na istoku zemlje. Piše da su ukrajinske snage ograničene na artiljerijski domet od 41 km, dok njihov neprijatelj može napasti s 12 puta veće udaljenosti. Oštra bitka u istočnoj Ukrajini ima “ozbiljno demoralizirajući učinak na ukrajinske snage, kao i vrlo stvaran materijalni učinak; broj slučajeva dezerterstva raste svakim tjednom”, piše u izvješću.

U međuvremenu, pregovaračka pozicija Kijeva slabi rastućim nejednakostima u broju zarobljenika koje drže obje strane. Broj ruskih vojnika koji drži Ukrajina pao je s 900 u travnju na 550 nakon niza razmjena. Moskva drži više od 5600 ukrajinskih vojnika u zarobljeništvu, uvećano predajom njih 2500 u Mariupolju. I Kijev i Moskva održavaju mnogobrojna suđenja ratnim zarobljenicima zadnjih dana.

Obavještajno izvješće tvrdi: “Rusi inzistiraju na razmjeni zarobljenika jedan na jedan. To znači da 4500 ukrajinskih zatvorenika može ostati u ruskim zatvorima dok ne dođe do mirovnog sporazuma. Loša vijest za Kijev jest da je UK do sada poslala samo tri mobilna raketna sustava M270, dok je Washington poslao četiri HIMRAS sustava. Ukrajinski dužnosnici kažu da im treba mnogo više da zaustave rusko napredovanje, a kamoli da povrate izgubljeni teritorij,

U obavještajnom izvješću piše: “Jasno je da se konvencionalni rat ne može dobiti ako ta strana ima nekoliko puta manje oružja, ako to oružje gađa neprijatelja na manjoj udaljenosti i ako imate znatno manje streljiva od neprijatelja”. Nastavlja se: “Taktička situacija na istočnom frontu je sljedeća… ukrajinska strana je gotovo u potpunosti ostala bez zaliha projektila za MLRS tipa Smerch i Uragan, što je omogućilo učinkovito odvraćanje ruskih ofenziva u prvim mjesecima rata na udaljenostima od 37 do 50 milja. Danas je maksimalni domet vatre Oružanih snaga Ukrajine 15,5 milja. To je domet na kojem topništvo kalibra 152/155 mm i jedinice MLRS Grad koje su ostale u službi mogu pucati. Istovremeno, neprijatelj gađa ukrajinske snaga s udaljenosti od 186 milja taktičkim balističkim projektilima Iskander te 43 do 50 milja koristeći projektile MLRS Smerch i Tochka-U te od 25 do 37 milja koristeći MLRS Uragan”.

U izvješću se nastavlja: “Ovo stvara situaciju apsolutne nejednakosti na bojnom polju, a da ne spominjemo potpunu dominaciju neprijateljskih zrakoplova u zraku, koja se samo ponekad može ispraviti upotrebom Stingera [projektila zemlja-zrak] i greškama ruskih pilota”. U procjeni se upozorava da su Rusi potpuno svjesni da je poslan relativno mali broj zapadnog oružja i da je isporuka tog oružja na borbene položaje spora. “Rusi nastoje iskoristiti svoju prednost u vremenu koje imaju koristeći svoje topništvo kako bi pokušali probiti ukrajinsku obranu u Donbasu”, piše. Naglašava se da su se protutenkovski sustavi Javelin i NLAW isporučeni iz SAD-a i UK pokazali učinkovitima na bojnim poljima oko Kijeva i Harkova i tako ostaje i u Donbasu. Napadački dronovi Switchblade također su nanijeli značajnu štetu ruskoj vojsci.





.

Komentari

komentar





You may also like